Ισπανία: Ο πληθωρισμός επέστρεψε στα επίπεδα 1992

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς, αλλά στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 30 ετών (από το 1992), σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής τη Δευτέρα.

Η αύξηση προήλθε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων. Σε μηνιαία βάση, κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ακόμη μία δοκιμασία για το κεντρικό αφήγημα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το οποίο οι πληθωριστικές πιέσεις στις χώρες είναι προσωρινές. Την άποψη αυτή επανέλαβε νωρίτερα σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αρθούν πρόωρα τα μέτρα νομισματικής στήριξης.

Η απόδοση των δεκαετών ισπανικών τίτλων δεν μεταβλήθηκε ουσιαστικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, με την απόδοση να αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,44%.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, δήλωσε η άνοδος των τιμών στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο, πριν υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%.

Check Also

Βρετανία: Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών «σκαρφάλωσε» ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία τον Δεκέμβριο. …

Πέφτουν οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Κλειστά τα χαρτιά της Ρωσίας για τις ροές

Μείωση παρουσιάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις απώλειες των συμβολαίων στην …