Πότε θα είναι έτοιμο το νέο εμβόλιο της Moderna για τη μετάλλαξη Όμικρον

Σε γενικό συναγερμό βρίσκονται οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, καθώς η νέα παραλλαγή της Covid-19, που τακτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και πήρε το όνομα «Όμικρον» έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, η οποία έχει αναλάβει να παρακολουθεί την εξέλιξη της Covid-19, συνεδρίασε την Παρασκευή όχι μόνο για να «βαφτίσει» την παραλλαγή, αλλά και για να εξετάσει πόσο επικίνδυνη που μπορεί να γίνει δυνητικά.

Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών από τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ και την πρώτη «χαρτογράφηση» της νέας παραλλαγής, οι Moderna, BioNTech/Pfizer και AstraZeneca εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες εξηγούν πώς θα «αντεπιτεθούν» στη μετάλλαξη «Όμικρον».

Ο επικεφαλής του ιατρικού τομέα της Moderna, Πολ Μπάρτον δήλωσε πως υποψιάζεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον ξεφεύγει από τα υφιστάμενα εμβόλια και αν αυτό αποδειχθεί, μια επανασχεδιασμένη εκδοχή του εμβολίου θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στις αρχές του νέου έτους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι «εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα γνωρίσουμε αν τα εμβόλια που διαθέτουμε τώρα παρέχουν προστασία». Πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί να παρασκευάσουμε ένα νέο εμβόλιο, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν έτοιμο στις αρχές του 2022. Το καταπληκτικό με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτό της Moderna, είναι ότι μας επιτρέπουν να κινηθούμε πολύ γρήγορα».

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης κινητοποίησε εκατοντάδες άτομα του προσωπικού της την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη της μεταλλαγής Όμικρον.

Πιο προστατευμένοι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο
Πάντως ο Μπάρντον θεωρεί ότι οι εμβολιασμένοι διαθέτουν κάποιο βαθμό προστασίας, ανάλογα βέβαια με το πόσο διάστημα έχει περάσει από τον εμβολιασμό τους και για την ώρα η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποιος είναι να εμβολιαστεί με κάποιο από τα υφιστάμενα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Η Moderna ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εργάζεται γρήγορα για να δοκιμάσει το τρέχον εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον και μελετά δύο πιθανές εκδοχές της αναμνηστικής δόσης.

Η Moderna από τις αρχές του 2021 έχει αναπτύξει μια συνολική στρατηγική όσον αφορά νέα «στελέχη ενδιαφέροντος». Με βάση αυτή την στρατηγική, η εταιρεία έχει αναπτύξει την δυνατότητα να προβαίνει σε κλινικές δοκιμές των νέων στελεχών μέσα σε χρονικό διάστημα 60 – 90 ημερών.