Αυτή είναι η συνταγή της τέλειας… selfie

Δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι μερικά απλά βήματα μπορούν να οδηγήσουν στη λήψη της τέλειας selfie, εύκολα και γρήγορα.

Πάνω από 1 εκατομμύριο selfies «ξεχύνονται» στα social media ημερησίως. Κάποιες από αυτές ρετουσάρονται με τη βοήθεια ειδικής επεξεργασίας μέσω προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή ή apps, κάποιες άλλες πάλι «ανεβαίνουν» όπως είναι, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την αποκάλυψη της «γυμνής» αλήθειας, άνευ μακιγιάζ.

Απλά βήματα, καλύτερα αποτελέσματα

Αρχικά οι δόκτορες Αντριου Πάι και Ραντού Σπόρεα, ειδικοί σε θέματα φωτογραφίας, εξηγούν ότι για ένα καλό αποτέλεσμα φωτογραφικά μέσω smartphone ο πρωταγωνιστής της selfie καλό θα είναι να κρατάει τη συσκευή του στην απόσταση που μπορεί να φτάσει τεντώνοντας το χέρι του, για καλύτερη εστίαση της κάμερας στα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στην αποτύπωση χρωμάτων και λεπτομερειών, o χρήστης μπορεί να πατήσει στο κέντρο της οθόνης του κινητού του. Οταν μάλιστα πρόκειται για ομαδική selfie, γνωστή και ως wefie ή groufie, τότε η συσκευή θα πρέπει να γυρίζει σε πλάγια θέση (landscape), ώστε η φωτογραφία να χωράει περισσότερα άτομα.

Για ενισχυμένο φωτισμό, οι ερευνητές συνιστούν ο χρήστης να αναζητήσει ένα σημείο όπου η βασική πηγή φωτός του χώρου να βρίσκεται μπροστά του και όχι πίσω του. Αν το φως είναι υπερβολικά «σκληρό» στο πρόσωπό του, η τοποθέτηση π.χ. μιας ομπρέλας θα μπορούσε να μαλακώσει το τελικό αποτέλεσμα της selfie.

Οι κανόνες αυτοί ωστόσο αλλάζουν όταν η selfie λαμβάνεται με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής. Σε αυτή την περίπτωση οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μηχανή με ευρυγώνιο φακό καλό θα είναι να τοποθετείται μακριά από το πρόσωπο του χρήστη και να ζουμάρει για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η μικρή απόσταση, εξηγούν, μπορεί να οδηγήσει σε παραμόρφωση των χαρακτηριστικών του. Ειδικά «μπαστούνια» σε ρόλο προέκτασης του χεριού θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον χρήστη να αυτοφωτογραφηθεί από τη σωστή απόσταση.

Αντίθετα, στην περίπτωση του κινητού, ο μικρότερος φακός της φωτογραφικής μηχανής, σε συνδυασμό με τον μικρό αισθητήρα, επιτρέπει την τοποθέτηση της συσκευής κοντά στο πρόσωπο του κατόχου της χωρίς… παραμορφώσεις.

Λεξικό hi-tech

Selfie: φωτογραφικό πορτρέτο το οποίο συνήθως βγάζει κάποιος μόνος του, μέσω φωτογραφικής μηχανής ή smartphone, με το χέρι προτεταμένο. Οι εν λόγω φωτογραφίες «ανεβαίνουν» στα social media και το στυλ τους ποικίλλει: άλλοτε παρουσιάζει την απαστράπτουσα εμφάνιση του εικονιζομένου και άλλοτε πάλι αποκαλύπτει τη φυσική ομορφιά του. Η μόδα των αυτοπορτρέτων ξέσπασε το 2012, όταν όλα τα smartphones διέθεταν πλέον εμπρόσθια κάμερα. Το αμερικανικό περιοδικό «Times» μάλιστα συμπεριλαμβάνει τον συγκεκριμένο όρο στη λίστα των 10 πιο δημοφιλών λέξεων παγκοσμίως.

Wefie ή groufie: οι ομαδικές φωτογραφίες (δύο ή περισσότερων ατόμων) που λαμβάνονται με τη μέθοδο της selfie και βασίζονται στις λέξεις «we» που σημαίνει εμείς και «group» που σημαίνει ομάδα. Ως φωτογράφος στη συγκεκριμένη περίπτωση προτιμάται το άτομο με το… μακρύτερο χέρι προκειμένου να χωρέσει όλη η ομάδα – χωρίς αποκεφαλισμούς – στη λήψη.

Check Also

H Hewlett-Packard ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 4.000 ως 6.000 εργαζόμενους ως το 2025

Ηα μερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών HP ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα απολύσει από …

Πιέσεις σε εταιρίες για να σταματήσουν τις διαφημίσεις στο Twitter, μετά την επιστροφή Τραμπ

Mία συμμαχία ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα παρότρυνε χθες, Δευτέρα, τους διαφημιστές του Twitter να …