Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού προβλέπει το 80% των Ελλήνων το 2013

Το υπάρχον πολιτικό και κομματικό σύστημα στη χώρα καταρρέι, ενώ προβλέπεται πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού για το 2013, σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης της Marc, που πραγματοποιήθηκε για το “Εθνος της Κυριακής”.

Απογοήτευση απο την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, εικόνα αδιεξόδου και επιθυμία δημιουργίας νέων κομμάτων είναι μερικά απο τα χαρακτηριστικά που αποτυπώνει η έρευνα.

Το 81,4% των πολιτών προβλέπει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού το επόμενο έτος, ενώ το 54,5% εμφανίζει έντονη τάση αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος και επιθυμεί τη δημιουργία νέων κομμάτων.Οι πολίτες δηλώνουν ξεκάθαρα πως το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν τους εκφράζει πια, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Ζητούν ανανέωση των κυβερνητικών στελεχών κυρίως από νέα πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες, καθώς μόνο το 6,4% δηλώνει πως επιθυμεί να τοποθετηθούν πρωτοκλασάτα στελέχη των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης σε υπουργικούς θώκους, σε περίπτωση ανασχηματισμού.

Η απαισιοδοξία φαίνεται πως  είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελλήνων, καθώς το 64,4% περιμένει να υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις το επόμενο έτος. Οι ηλικίες μεταξύ 35-54 ετών θεωρούν ότι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα είναι αρνητικές το επόμενο έτος σε ποσοστό (71,2%), ενώ στο ίδιο αρνητικό κλίμα βρίσκονται τόσο οι νέοι 18-24 ετών (60,1%) όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες των 55 ετών και άνω (60,1%).