ΑΚΕΛ: Επικίνδυνα παιχνίδια με τις αρχαιότητες και το τμήμα αρχαιοτήτων

Για επικίνδυνα παιχνίδια με τις αρχαιότητες και το τμήμα αρχαιοτήτων κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ. Οι κραυγαλέες αντιφάσεις και ανακολουθίες των κυβερνώντων σχετικά με την Ιστορία , αλλά και του μέλλοντος της Κύπρου δεν προκαλούν πλέον καμία έκπληξη αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

“Το τελευταίο διάστημα παίζονται επικίνδυνα παιγνίδια σε βάρος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, γενικότερα σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Από πλευράς αρμόδιων αξιωματούχων έγιναν αναφορές ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, προφανώς στην κατεύθυνση υποβάθμισης της σημασίας που δίνει το κράτος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα μπορούσαν να διαμοιραστούν ανάμεσα στις συνιστώσες πολιτείες και να μην υπάγονται στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, σε μια ενδεχόμενη λύση οι αρμοδιότητες για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου θα υπάγονταν στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, γεγονός που καταγράφεται και στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Άρα προς τι οι ενέργειες για ένα θέμα που ήταν κλειστό και συμφωνημένο;

Υπενθυμίζουμε ότι οι αρμοδιότητες και η ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων τέθηκαν υπό την ευθύνη του κράτους ήδη από το 1935, με τον Νόμο περί Αρχαιοτήτων που αποφάσισε τότε η αποικιακή διοίκηση. Η Κυπριακή Δημοκρατία, από την ίδρυσή της το 1960, στον δικό της περί Αρχαιοτήτων Νόμο υιοθέτησε τη βασική αρχή ότι οι αρμοδιότητες και η ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων ανήκει στο κράτος και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Με δεδομένο ότι από το 1960 η Παιδεία δεν είναι ενιαία για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά διαμοιράζεται ανάμεσα στις δύο κοινότητες, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επιβίωση της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας οι αρχαιότητες να παραμείνουν υπό την ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι κυβερνώντες που επί δεκαετίες καλλιέργησαν εθνικά ιδεολογήματα που επικαλούνταν την ιστορία και τον μακραίωνο πολιτισμό της Κύπρου, δεν διστάζουν να διαμοιράσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας στις δύο συνιστώσες πολιτείες. Οι κραυγαλέες αντιφάσεις και ανακολουθίες των κυβερνώντων σχετικά με την Ιστορία , αλλά και του μέλλοντος της Κύπρου δεν προκαλούν πλέον καμία έκπληξη.”

Check Also

Πρόστιμο €8.000 σε υπεραγορά που δεν διενεργείτο έλεγχος για safe pass

Πρόστιμο €8.000 σε υπεραγορά που δεν διενεργείτο έλεγχος για safe pass Το τελευταίο 24ωρο, διενεργήθηκαν …

Λευκωσία: Σύλληψη 40χρονου για διάρρηξη μηχανουργείου και κλοπή φορτηγού…

Η Αστυνομία προχώρησε χθες βάσει δικαστικού εντάλματος στη σύλληψη άντρα ηλικίας 40 ετών, στο πλαίσιο …