Οι Κινέζοι…πίνουν ελληνικό νερό

Το ελληνικό εμφιαλωμένο νερό… αναβλύζει όλο και περισσότερο στην Κίνα. Οι εξαγωγές ελληνικών μεταλλικών νερών στην ασιατική χώρα καταγράφουν σημαντική άνοδο με ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές, όπως επισημαίνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας στη Σαγκάη.

Το μεταλλικό νερό “Κωστηλάτα” από την Ήπειρο, το «Ζαγόρι» της ελληνικής βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.» και το «Θεόνη» από την Καρδίτσα αυξάνουν συνεχώς την παρουσία τους στην κινεζική αγορά. Η ΑΗΒ Γκρουπ ΑΕ τετραπλασιάζει μάλιστα την παραγωγή του Θεόνη με στόχο τις εξαγωγές, διότι βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής με κινεζικό όμιλο, που αναμένεται να τοποθετήσει το «Θεόνη» σε χιλιάδες σημεία στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Συνολικά, το 2014 οι εισαγωγές νερού στην Κίνα ανήλθαν στο ποσό των 512.374 ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 127,15%. Το εισαγόμενο εμφιαλωμένο νερό στην Κίνα, λόγω της υψηλής τιμής του, διατίθεται, κυρίως, από μεγάλες διεθνείς αλυσίδες υπεραγορών και σούπερ μάρκετ (όπως το Carrefour), καταστήματα τροφίμων δυτικού τύπου, διεθνή ξενοδοχεία, εστιατόρια με ξένη κουζίνα και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, όπου συχνάζουν Δυτικοί και Κινέζοι των υψηλών εισοδηματικών τάξεων.

Η υψηλή τιμή του εισαγόμενου εμφιαλωμένου νερού το καθιστά, εκ των πραγμάτων, προϊόν που απευθύνεται στα ανώτερα στρώματα της αγοράς, που διαθέτουν, άλλωστε, και το μορφωτικό επίπεδο για να μπορούν να εκτιμήσουν τις ιδιότητες του εμφιαλωμένου νερού. Σημειώνεται ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, η Κίνα έχει διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά εμφιαλωμένου νερού παγκοσμίως και έχει ξεπεράσει ακόμα και τις ΗΠΑ σε συνολική κατανάλωση.