Washington Post: Η CIA κατέληξε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τον φόνο του Κασόγκι

  • Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, διευκρινίζει η Ποστ, η CIA μελέτησε διάφορες πηγές και στοιχεία, ιδίως μια τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στον αδελφό του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου…

Στο συμπέρασμα ότι ο Σαουδάραβας διάδοχος Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο μήνα, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έχει καταλήξει η CIA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται πολλές ανώνυμες πηγές ενημερωμένες για το πόρισμά της.

Αυτή η πληροφορία, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα στην οποία αρθρογραφούσε τελευταία ο δημοσιογράφος, που είχε επικρίνει αποφάσεις του παλατιού, είναι διαμετρικά αντίθετη προς τους ισχυρισμούς των αρχών του βασιλείου, σύμφωνα με τις οποίες ο διάδοχος του θρόνου δεν είχε ουδεμία ανάμιξη στην υπόθεση.

Πάντως η CIA αρνήθηκε να κάνει σχόλιο σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Πηγή του Reuters επιβεβαιώνει την πληροφορία για το συμπέρασμα της CIA σχετικά με την εμπλοκή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη δολοφονία, προσθέτοντας ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά άλλες υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για αυτές τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, διευκρινίζει η Ποστ, η CIA μελέτησε διάφορες πηγές και στοιχεία, ιδίως μια τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στον αδελφό του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου και και πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Χάλεντ μπιν Σαμάν με τον Κασόγκι.

Άγνωστο αν ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν γνώριζε τι θα συμβεί

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν συμβούλευσε τον Κασόγκι να πάει στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει τα πιστοποιητικά που ήθελε για να μπορέσει να παντρευτεί ξανά και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα του συνέβαινε τίποτε.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν έκανε αυτή την κίνηση κατ’ απαίτηση του αδελφού του, ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι σαφές το κατά πόσον ο πρεσβευτής γνώριζε πως ο δημοσιογράφος επρόκειτο να δολοφονηθεί.

Ο Χάλεντ μπιν Σαλμάν αντέδρασε αμέσως, μέσω Twitter, στο δημοσίευμα. «Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία, που δεν μπορεί να διαδίδεται από ανώνυμες πηγές», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι είχε να έλθει σε επαφή με τον Κασόγκι εδώ και πάνω από έναν χρόνο και καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όποια στοιχεία έχει.

Κατηγορίες σε 11 άτομα

Από το σύνολο των 21 υπόπτων, οι σαουδαραβικές αρχές έχουν απαγγείλει μέχρι σήμερα κατηγορίες σε 11 πρόσωπα, τα οποία θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης του ουαχαμπιτικού βασιλείου. Ο γενικός εισαγγελέας ζητεί να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε εξ αυτών, όπως ανακοινώθηκε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υφιστάμενός του.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη (15η Νοεμβρίου) την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε 17 σαουδάραβες αξιωματούχους που θεωρεί πως «ευθύνονται» ή «συνήργησαν» στον φόνο του Κασόγκι.

Η σύνδεση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, με τη δολοφονία του δημοσιογράφου περιπλέκει περισσότερο τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει αλώβητες τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το βασίλειο, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.