Time: Ντόναλντ Τραμπ «Πρόσωπο της Χρονιάς» – Γιατί τον επέλεξαν

Με μια επιλογή που δεν προκαλεί έκπληξη, το περιοδικό Time έκρινε πως «Πρόσωπο της Χρονιάς» φέτος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με εκτενές άρθρο του, το αμερικανικό περιοδικό εξηγεί τους λόγους πίσω από την επιλογή του Τραμπ.

«Αυτή είναι η 90στη φορά που ονοματίζουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, για καλό ή για κακό, στα γεγονότα της χρονιάς. Οπότε τι είναι φέτος: Για καλό ή για κακό; Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πόσο βαθιά η χώρα διχάζεται για την απάντηση», σημειώνει αρχικά η Nancy Gibbs που υπογράφει το σχετικό άρθρο.

«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το μέγεθος του διχασμού. Αυτός ο βαρόνος των ακινήτων και ιδιοκτήτης καζίνο έγινε αστέρας της ριάλιτι τηλεόρασης και προβοκάτορας -δεν πέρασε ούτε μια μέρα σε δημόσιο αξίωμα, ποτέ δεν ανέλαβε ένα χρέος για συμφέρον εκτός του δικού του- σήμερα επιβλέπει τα ερείπια που καπνίζουν ενός τεράστιου πολιτικού οικοδομήματος που κάποτε φιλοξενούσε κόμματα, ειδικούς, δωρητές, δημοσκόπους, όλους εκείνους που δεν τον είδαν να έρχεται ούτε και τον πήραν σοβαρά. Πέρα από αυτόν τον υπολογισμό, ο Τραμπ είναι έτοιμος να προεδρεύσει, για καλό ή για κακό».

Η αρθρογράφος εξηγεί ότι όσοι πιστεύουν ότι είναι για καλό, η νίκη του Τραμπ αντιπροσωπεύει την εν πολλοίς καθυστερημένη δυσαρέσκεια σε μια εδραιωμένη και αλαζονική κυβερνώσα τάξη. Όσοι το βλέπουν για κακό, η καταστροφή φτάνει σε μια πολιτική δηλητηριασμένη από ρατσισμό, σεξισμό, πρωτογονισμό. «Στους πιστούς του, φέρνει αλλαγή πλατιά, βαθιά, ιστορική. Στους επικριτές του, εμπνέει το φόβο τόσο για το τι θα κάνει όσο και για όσα μπορεί να γίνουν στο όνομά του», γράφει η Gibbs.

Ο Τραμπ απηχεί το λαϊκίστικό παρελθόν ιστορικών προσώπων. Η επίθεση του Τραμπ στην λογική και την αλήθεια, αντί να τον πληγώνει, τον καθιστά ισχυρότερο. Η απήχησή του διέλυσε τα όρια των κομμάτων και κατέστρεψε τις δύο βασιλεύουσες δυναστείες της αμερικανικής πολιτικής, σημειώνεται.

Αν και η πλειοψηφία των πολιτών, 6 στους 10, είχαν αρνητική άποψη για τον Τραμπ και δεν πίστευαν πως θα ήταν ικανός πρόεδρος, σχεδόν 2 προς 1, οι ψηφοφόροι νοιάστηκαν περισσότερο για το ποιος θα μετέφερε την αλλαγή και σε αυτή την κατηγορία ο Τραμπ διέλυσε την Χίλαρι με 69%. «Αυτό θα είναι και το επόμενο τεστ. Το 2016 ήταν ο χρόνος της έγερσής του. Το 2017 θα είναι η χρονιά της κυβέρνησής του και όπως όλοι οι νεο-εκλεγέντες ηγέτες, έχει την ευκαιρία να τηρήσει τις υποσχέσεις του».

«Οι υποστηρικτές του και οι επικριτές του θα ανακαλύψουν μαζί πόσα από αυτά που είπε, ο ίδιος τα πιστεύει πραγματικά», σημειώνει το περιοδικό.

«Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία και πως η αλήθεια είναι τόσο ισχυρή όσο η εμπιστοσύνη σε αυτούς που την εκφέρουν, επειδή ενδυνάμωσε ένα κρυμμένο εκλογικό σώμα φέρνοντας στο προσκήνιο την οργή τους και τους φόβους τους και επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας αυτήν του χτες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι για το TIME, το “Πρόσωπο της Χρονιάς” του 2016»

Check Also

ΗΠΑ – Υπόθεση «kids for cash»: Δικαστές έστησαν κομπίνα για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές φυλακές

Δύο πρώην δικαστές της Πενσιλβάνια που επινόησαν ένα σχέδιο για να στέλνουν παιδιά σε ιδιωτικές …

Βρετανία: Η Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά στην κούρσα για την πρωθυπουργία

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου της, του Ρίσι Σούνακ, …