Tα «τούμπαρε» όλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απειλεί…

Tα «τούμπαρε» όλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απειλεί…

Δύο μέρες ήταν αρκετές για να διαφανούν οι λόγοι εκκωφαντικής κατάρρευσης της εντατικής προσπάθειας της Τζέιν Χολ Λουτ για συνομολόγηση των «όρων αναφοράς» που θα οδηγούσαν πιο κοντά στην επανέναρξη συνομιλιών.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πάτησε το πόδι του στα κατεχόμενα, χάραξε τις απαραίτητες κατευθύνσεις προς τον Τ/κ ηγέτη και τα Τ/κ κόμματα και όρισε τους κανόνες του παιχνιδιού από τούδε και στο εξής.

Μετά από τρεις ώρες διαβουλεύσεων, πρώτα κατ’ ιδίαν με τον Μουσταφά Ακιντζί και έπειτα με το σύνολο της Τ/κ πολιτικής ηγεσίας, εμφανίστηκε ενώπιον τουρκικών, τουρκοκυπριακών και ελληνοκυπριακών μέσων ενημέρωσης για να βάλει στο τραπέζι τους απαράβατους κανόνες της Τουρκίας.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΩΤΟΣ

Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για λύση, όποια μορφή και να έχει αυτή, αν δεν γίνει αποδεκτή εκ των προτέρων, από την Ε/κ πλευρά, η πολιτική ισότητα όπως την αντιλαμβάνονται Άγκυρα και κατεχόμενα. Δηλαδή να αποδεχθεί τον διαμοιρασμό εξουσίας και πλούτου. Ακόμη πιο λιανά; Θέλει a priori αποδοχή του δικαιώματος βέτο των Τ/κ σε όλα τα ομοσπονδιακά σώματα – πάντα σε περίπτωση λύσης – αλλά και εκ του ασφαλούς συνδιαχείριση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων μέσω κοινής επιτροπής. Ομοίως ζητεί όπως γίνει σαφές από πριν από την έναρξη συνομιλιών ότι πολιτική ισότητα συμπεριλαμβάνει και γίνεται αποδεκτή η εκ περιτροπής Προεδρία.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

Απαντώντας σε όσους διερωτώνται ακόμη γιατί δεν κατέληξαν οι δύο πλευρές σε αμοιβαία αποδεκτούς όρους αναφοράς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ομολόγησε την τουρκική τακτική επί του θέματος. Ρίχνοντας όξος και χολή κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι αυτός είναι που φλερτάρει με τη λύση δύο κρατών (επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του για τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ τους στο Κραν Μοντανά) ξεκαθάρισε ότι για την Άγκυρα ο ορθός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων είναι αντίστροφος. Να πραγματοποιηθεί δηλαδή πρώτα άτυπη πενταμερής, να αποφασιστεί για το ποια λύση συζητούμε και πως και αφού υπάρξει συμφωνία να συμφωνηθούν και οι λεγόμενοι όροι αναφοράς.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΡΙΤΟΣ

Τρίτος μεν, απαράβατος δε κανόνας είναι ότι η όποια «νέα διαδικασία» στο Κυπριακό δεν θα έχει σχέση με αυτά που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Φορώντας τα γυαλιά ηλίου του, κάτω από τον Κυπριακό ουρανό στο παράνομο Προεδρικό, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι αν τηρηθούν όλα τα πιο πάνω, τότε η όποια διαπραγμάτευση τρέξει θα είναι κλειστού τέλους και θα ορίζει εκ των προτέρων το τι στάτους θα ισχύσει στην Τ/κ κοινότητα, αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δηλαδή θέλει να ξέρει τους όρους του διαζυγίου πριν πραγματοποιηθεί ο γάμος, όπως χαρακτηριστικά έλεγε προ μηνών, ο Ιωάννης Κασουλίδης.

ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΕΤΑΡΤΟΣ

Η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά τις (παράνομες) εργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο και ο μόνος τρόπος να σταματήσουν είναι να υπάρξει αμοιβαίο μορατόριουμ ενεργειών μεταξύ της Ε/κ και Τ/κ πλευράς ή να συμφωνήσουν στη σύσταση κοινής επιτροπής στη βάση της εισηγήσεως του Μουσταφά Ακιντζί. Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλαδή ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες αφού η Ε/κ πλευρά θεωρεί ως προϋπόθεση την άρση των προκλήσεων) εκτός και εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεχθεί να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα. Να δεχθεί δηλαδή δια της υπογραφής της αυτό που χρόνια ισχυρίζεται η Τουρκία, ότι δηλαδή είναι «εκλιπούσα». Ακόμη, δε, στην περίπτωση που αποδεχόταν το λεγόμενο μορατόριουμ, θα αφορούσε μόνο σε Ε/κ και Τ/κ πλευρά. Δηλαδή η Τουρκία δεν θα προχωρούσε σε προκλήσεις στα δήθεν αδειοδοτημένα από το κατοχικό καθεστώς τεμάχια, αλλά θα συνέχιζε κανονικά στις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί πως εμπίπτουν στη δική της υφαλοκρηπίδα.

Ισχυρό χαρτί η Αμμόχωστος

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας έπαιξε, όπως και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι που ήλθαν παράνομα στα κατεχόμενα, το χαρτί της Αμμοχώστου. Με τον εκλεκτό του στην Τ/κ κοινότητα Κουντρέτ Οζερσάι ως οικοδεσπότη, ο Τσαβούσογλου περιόδευσε στην περίκλειστή Βασιλεύουσα και κυρίως ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ανοίξει λεγόμενο προξενείο στην Αμμόχωστο για εξυπηρέτηση προφανώς των εποίκων.

Αναφορά που δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι ο προκλητικός Οζερσάι ενεργεί με τις ευλογίες της Άγκυρας και ότι ο απώτερος στόχος είναι ο εποικισμός της πόλης που θα έπρεπε να επιστραφεί από την πρώτη στιγμή.

Check Also

Προσοχή: Νέα ηλεκτρονική απάτη – Εξαπάτησαν γυναίκα και απέσπασαν €10.500

Προσοχή: Νέα ηλεκτρονική απάτη – Εξαπάτησαν γυναίκα και απέσπασαν €10.500 Νέα υπόθεση απάτης, σχετιζόμενη με …

Με 4 κιλά κάνναβης, κοκαΐνη, και χιλιάδες ευρώ, εντοπίστηκαν δύο νεαροί

Με 4 κιλά κάνναβης, κοκαΐνη, και χιλιάδες ευρώ, εντοπίστηκαν δύο νεαροί Γύρω στις 6.45μ.μ. χθες, …