ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: «Τρεχάτε ποδαράκια μου» μονολογούν στο Προεδρικό

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έβαλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τους κρατούντες σε Προεδρικό και Υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβλέπουν, μαθαίνουμε – και δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια – σοβαρότατη επιδείνωση των δεδομένων, παρά το θετικό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί, από την επίσκεψη Λουτ, έστω και αν δεν έδωσε το σκοπούμενο, που ήταν συμφωνημένοι όροι αναφοράς.

Εξόχως προβληματίζει λένε συναφείς πληροφορίες, η σπουδή του επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας να αναγγείλει από την πρώτη μέρα της παράνομης επίσκεψης του, το άνοιγμα «Γενικού Προξενείου» στην Αμμόχωστο. Αυτό, παράλληλα με την παράνομη επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη με ξεναγό τον εκλεκτό της Τουρκίας Κουντρέτ Οζερσάι, δεικνύει όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά, ότι το παιχνίδι με τα Βαρώσια έχει χοντρύνει και δεν μπορεί να είναι μόνον επικοινωνιακό τέχνασμα ή πυροτέχνημα.

Προωθούν εποικισμό, κοιμάται ο ΟΗΕ

Είναι πλέον σαφές ότι οι Τουρκικοί σχεδιασμοί έχουν αρχή, μέση και τέλος και οι ενέργειες δεν αφορούν επικοινωνιακές πρωτοβουλίες του Οζερσάι όπως έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την είσοδο εμπειρογνωμόνων, πηγές της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας. Αντίθετα η προαναγγελία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πέρασε από τη βάσανο της εξέτασης των αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους ότι μη επανέναρξη συνομιλιών και τελική λύση, θα αφήσει πεδίον δόξης λαμπρό για άνοιγμα της πόλης και εποικισμό της, αφού πρώτα την κατασπαράξουν τα τουρκικά κεφάλαια που ήδη φλερτάρουν με την αγορά περιουσιών από Ε/κ πρόσφυγες που δεν έχουν αντιστάσεις.

Δεν ήταν τυχαία, μας έλεγαν πηγές που γνωρίζουν τις ανησυχίες, η ενέργεια του Υπουργείου Εξωτερικών – που δεν το συνηθίζει – να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση – καταγγελία της εξαγγελίας του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Επικαλείται βεβαίως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να κάνει αναφορά σε οποιοδήποτε χειροπιαστό μέτρο αντίδρασης…

Λόγια του αέρα…

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και κατά την διάρκεια της έσχατης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, εν μέσω της αποστολής Λουτ την περασμένη Τρίτη, γνωστοποιήθηκε και επίσημα η πρόθεση, τάχα, των αρμοδίων του Υπουργείου Εξωτερικών, να μελετήσουν, μαζί με τους νομικούς σύμβουλους του κράτους, το ενδεχόμενο προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Λόγια, βεβαίως, του αέρα, που αν δεν λάβουν μορφή πράξης ουδεμία απόκριση μπορούν να έχουν. Μάλιστα, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, τίποτα ουσιαστικό προς την προαναγγελθείσα κατεύθυνση έχει μέχρι στιγμής, γίνει.

Ο Τούρκος πάντα λέει και πράττει, εμείς πάντα αντιδρούμε μόνο ρητορικά. Η πικρή αλήθεια.

Μ. Χρίστου