Stop στο μελάνωμα με έγκαιρη διάγνωση

Κλείστε έγκαιρα ραντεβού για προληπτική εξέταση σπίλων.. Μην δίνετε ευκαιρίες στον καρκίνο του δέρματος, γιατί κάθε χρόνο σκοτώνει πάνω από 37.00 άτομα…

Το AthensBeverlyHillsMedicalGroup, με αυτό το μήνυμα  συμμετέχει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς στην “Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος”, που φέτος έχει οριστεί 5 με 9 Μαΐου.

«Η έγκαιρη διάγνωση σώζει από τον καρκίνο του δέρματος, καθώς το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν, τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Θεοδώρα Φατσέα.

«Οι ενδιαφερόμενοι, προσθέτει η Δρ. Φατσέα, μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο 210 8949090 και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 5-9 Μαΐου θα μπορούν να εξετάσουν δωρεάν τους σπίλους (ελιές) σε πρόσωπο και σώμα για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος».

STOP ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΜΕ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Για το λόγο αυτό, στους χώρους του Athens Beverly Hills Medical Group,στο ειδικό τμήμα διάγνωσης – παρακολούθησης – χειρουργικής αντιμετώπισης σπίλων, σε συνεργασία με εξειδικευμένο δερματολόγο, πλαστικό χειρουργό και ογκολόγο – χειρουργό, έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για να δεχτεί τους ενδιαφερόμενους προς εξέταση.

Όπως αναφέρει η Δρ. Φατσέα, έχει τεράστια σημασία η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος τα οποία πρέπει αμέσως να αποσπούν την προσοχή του εξειδικευμένου ιατρού. Ο καρκίνος του δέρματος, αν ανιχνευθεί στα πρώτα του στάδια, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που θεραπεύεται πλήρως.

Για τη διάγνωση χρησιμοποιείται η μέθοδος της δερματοσκόπησης:

Καταγράφονται με ακρίβεια η θέση, το χρώμα, το μέγεθος και η μορφολογία των βλαβών. Η φωτογράφηση μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την καταγραφή. Επίσης, η μικροσκόπηση με φωτεινή πηγή πάνω απ’ το δέρμα βοηθά στην εξακρίβωση του τρόπου κατανομής της μελανίνης μέσα στις βλάβες.

ΜΕΛΑΝΩΜΑ Ο ΠΛΕΟΝ ΚΑΚΟΘΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Το μελάνωμα αποτελεί όχι μόνο τον πλέον κακοήθη δερματικό όγκο αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς. Μπορεί να γίνει διασπορά σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε ένα χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία. Το μελάνωμα κάνει μετάσταση συχνότερα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο σωλήνα.

Όταν πρωτοεμφανιστεί το μελάνωμα ή κακοήθης σπίλος στο δέρμα ή στους βλεννογόνους, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είναι ιάσιμο με περιορισμένης έκτασης χειρουργική επέμβαση.

Όταν όμως το μελάνωμα έχει διεισδύσει βαθιά στο δέρμα και φτάσει στα λεμφαγγεία και τα αιμοφόρα αγγεία (δηλαδή στο χόριο) συνήθως είναι αδύνατο να ιαθεί, αν και με τη χειρουργική μπορεί να επιτευχθεί μεγάλο διάστημα ελεύθερο νόσου.

Αίτια του μελανώματος

Hεπαναλαμβανόμενη έκθεση σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί έγκαυμα και όχι μαύρισμα

Η κληρονομικότητα

Άτομα με λευκό δέρμα

Χρόνιος ερεθισμός σπίλων, ανοσοκαταστολή

Οι συχνότερες ηλικίες, που εμφανίζεται το μελάνωμα. είναι ανάμεσα στα 20 και 60 και σπάνια εμφανίζεται πριν την εφηβεία. Το οζώδες κακοήθες μελάνωμα παρατηρείται μεταξύ 20-40 χρόνων και το επιφανειακό επεκτεινόμενο που είναι και το συχνότερο, μεταξύ 40-60 χρόνων.

Ομάδες υψηλού κινδύνου:

Άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα (φωτότυπος Ι-ΙΙ κατά Fitzpatrick)

Ξανθά άτομα με γαλανά μάτια και με φακίδες

Λευκά δέρματα με πολλούς μαύρους σπίλους – πάνω από 100 σε νεαρά άτομα ή 50 σε μεγαλύτερη ηλικία

Άτομα με δυπλαστικούς σπίλους (μεγάλους, ακονόνιστους και με πολυχρωμία)

Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή μελανώματος

Άτομα με σοβαρά ηλιο-εγκαύματα ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία

Το 30% των μελανωμάτων αναπτύσσεται από προϋπάρχοντες σπίλους, ενώ το 70% εμφανίστηκε ξαφνικά στο δέρμα.Αν ο σπίλος διαγνωστεί ως μελάνωμα, τότε η βιοψία είναι απαραίτητη (δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του όγκου και η εξέταση των μορφολογικών χαρακτήρων των ιστών και κυττάρων στο μικροσκόπιο με σκοπό την αναζήτηση και διάκριση καρκινικών κυττάρων). Να σημειωθεί ότι η αφαίρεση του όγκου πρέπει να γίνεται με υγιή χειρουργικά όρια. Τα χαρακτηριστικά μελανοκύτταρα είναι συνήθως ευμεγέθη και περιέχουν κοκκία μελανίνης.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Η τρύπα του όζοντος, οι περιβαλλοντικές μεταβολές και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα.