Νικολάου: Απαραίτητη η ενότητα στο εσωτερικό ενόψει διαπραγματεύσεων

Ο Υπουργός δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο, στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Φίλιου Τσιγαρίδη, στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δημιούργησε τις συνθήκες για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας, χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που θα οδηγήσει στο τερματισμό του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο.

Παράλληλα, είπε ότι πέτυχε, μετά από επίμονες διπλωματικές προσπάθειες, να εμπλέξει σε αυτή τη διαδικασία την Τουρκία.

«Σε αυτή την προσπάθεια απαραίτητη είναι η διαφύλαξη της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολος και οι διαπραγματεύσεις επίμονες» είπε ο κ. Νικολάου.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση στο εσωτερικό για υπεύθυνη στάση, με δεδομένες τις οικονομικές και κοινωνικές αντιξοότητες.

«Ας αποδείξουμε στην κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά, ότι σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τον τόπο, θα επικρατήσει η ενότητα και η συλλειτουργία. Ας αποδείξουμε ενόψει της έναρξης των εις βάθος διαπραγματεύσεων και δεδομένων των μαξιμαλιστικών θέσεων που προβάλλει η τουρκική πλευρά, ότι θα κατέλθουμε στις συνομιλίες με στόχο το εθνικό καλό και όχι την κομματική συσπείρωση» είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι κόμματα και πολιτική ηγεσία καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που θα προσφέρει προστασία και ίσες δυνατότητες προοπτικής σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

Προϋπόθεση, συμπλήρωσε, είναι μια λύση του Κυπριακού που, θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτίσεις, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νομίμων πολιτών.

Τέλος, ο Υπουργός, αναφερόμενος στον μάρτυρα αξιωματικό της Αστυνομίας, Φίλιο Τσιγαρίδη, εξήρε το ήθος και τη θυσία του ήρωα, που πριν από πενήντα χρόνια προασπίστηκε μέχρις εσχάτων την συνταγματική ακεραιότητα της νεοσύστατης τότε κυπριακής πολιτείας.