Panama Papers: 600 φυσικά πρόσωπα – 61 πολιτικά εκτεθειμένα

Σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, το Τμήμα Φορολογίας, έχει προχωρήσει σε  ταυτοποίηση 600 φυσικών προσώπων από τα 1.050 τα οποία επαναλαμβάνονται σε διάφορες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στα γνωστά “Panama Papers”

Το Τμήμα προβαίνει σε έλεγχο κατά πόσον αυτοί οι 600 που έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ξεκινώντας με ένα δείγμα 50 ατόμων που θεωρούνται πιο υψηλού κινδύνου.

Από την άλλη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει εντοπίσει 63 εποπτευόμενες από την ίδια εταιρείες (ΚΕΠΕΥ και Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών) οι οποίες είχαν συνολικά 983 πελάτες ή συνεργάτες που συμπεριλαμβάνονται στα “Panama Papers”.

Επιπλέον, ανέφερε ότι από τους 61 ΠΕΠ, οι 20 διεφάνη ότι μπορεί να έχουν ιστορικό, είτε ποινικό είτε πειθαρχικό, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν σημαίνει πως αυτοί έχουν προβεί σε παράνομες δραστηριότητες.

Η κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι ΠΕΠ δεν είναι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά μπορεί να είναι και μέλη ΔΣ εισηγμένων εταιρειών ή άλλοι, όπως δικηγόροι, ελεγκτές.

Η κ. Καλογήρου είπε ότι με βάση τα στοιχεία που έστειλαν οι 63 αυτές εταιρείες έχει διαπιστωθεί ότι σε πέντε εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών θα έπρεπε η Επιτροπή να προβεί σε επιτόπιο έλεγχο διότι είχαν πέρα των 70 πελατών που αναφέρονταν στα “Panama Papers”.

Ανέφερε ότι 19 ΚΕΠΕΥ είχαν περίπου 122 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν σχέση με τα “Panama Papers” και περίπου 16 ΠΕΠ, εκ των οποίων έξι έχουν ιστορικό. Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τις εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, αυτές είχαν 860 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα 45 ήταν ΠΕΠ, στους οποίους περιλαμβάνονται 13 με ιστορικό.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκίδης είπε ότι με βάση την ιστοσελίδα που δημοσίευσε τα στοιχεία των Panama Papers, υπάρχουν 3.700 πελάτες φυσικών προσώπων, 6.400 ξένα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα σε άλλους προορισμούς και έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο και με τα 3.700 φυσικά πρόσωπα και 79 κατεξοχήν κυπριακές εταιρείες.

Ανέφερε ότι με την ανάλυση των στοιχείων των φυσικών προσώπων, το Τμήμα κατέληξε σε 1.050 μοναδιαία φυσικά πρόσωπα, δηλαδή αυτά που επαναλαμβάνονται και σημείωσε ότι από τους 600 που έχουν ταυτοποιηθεί και οι οποίοι αφορούν αξιωματούχους (Διευθυντές, Γραμματείς) των 6.400 ξένων εταιρειών, παράλληλα κάνουμε έλεγχο, όπως είπε, κατά πόσον έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αυτοί που έχουν ταυτοποιηθεί (εγγεγραμμένοι στο μητρώο φορολογίας, έγκαιρη και ορθή υποβολή φορολογικών δηλώσεων και εξόφληση οφειλών).

Σημείωσε ότι το Τμήμα ξεκίνησε με ένα δείγμα 50 ατόμων που θεωρούνται πιο υψηλού κινδύνου, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι που θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

«Θα ελέγξουμε και τους 1.050, όταν τους ταυτοποιήσουμε, κατά πόσον έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσει, ενώ για κάποιους από αυτούς έχουμε κεφαλαιουχικές καταστάσεις οπότε θα δώσουμε προτεραιότητα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Τμήμα θα προχωρήσει ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ο κ. Μαρκίδης είπε ακόμη ότι αν χρειαστεί το Τμήμα θα προβεί και σε επιτόπιους ελέγχους.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) ανέφερε ότι ύστερα από εντολή της ΚΤ, 26 τραπεζικά ιδρύματα ανέφεραν ότι είχαν κάποια άτομα στα “Panama Papers” που έπρεπε να ερευνήσουν και σημείωσε ότι η ΚΤ θα παρακολουθεί την εξέλιξη.

Ο Εκπρόσωπος της ΜΟΚΑΣ Θεόδωρος Σταύρου είπε ότι η Μονάδα έχει προχωρήσει σε δικές της ενέργειες και έχει κάνει έρευνες και των εταιρειών που έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο αλλά και των συνολικά 320.000 εταιρειών που αναφέρονται στα “Panama Papers”.

Ανέφερε ότι οι πλείστες συνδέσεις αφορούν δικηγορικά, ελεγκτικά και άλλα γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι στις περιπτώσεις που διαφαίνεται κάποια σύνδεση – κοιτάζοντας την κάθε μια υπόθεση ξεχωριστά – προχωρούμε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για να αποταθούμε σε ξένες αρχές για τη λήψη περαιτέρω στοιχείων σε σχέση με αυτή την σύνδεση.

Ανέφερε επίσης ότι η ΜΟΚΑΣ ανέσυρε και εξετάζει 200 παλαιές υποθέσεις, εκ των οποίων μόνο 2 υποθέσεις έχουν σχέση με κυπριακές εταιρείες, ενώ η προϊστάμενη της Μονάδας ζήτησε όπως όποιες νέες υποθέσεις έρχονται από τους ελέγχους που γίνονται από τις εποπτικές αρχές να θεωρούνται αυτόματα ως υψηλού κινδύνου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης είπε ότι παραλήφθηκε αριθμός απαντήσεων από μέλη του Συνδέσμου με ορισμένους να αναφέρουν ότι δεν είχαν σχέση με Panama Papers και άλλους να αναφέρουν ότι είχαν κάποια συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά αλλά ότι δεν έχουν εντοπίσει ύποπτα στοιχεία ή συναλλαγές.

Ανέφερε ότι ο ΣΕΛΚ επισκέφθηκε κάποια από αυτά τα γραφεία και στόχος είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει αυτή την εργασία τους επόμενους δύο μήνες για να διαπιστωθεί η σχέση και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστούν κάποια στοιχεία που να χρήζει περαιτέρω έρευνας.