Υπόθεση Ερωτοκρίτου: Δεν έχει παρουσιαστεί άμεση μαρτυρία για την ενοχή του

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η διαδικασία για την ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και των τριών συγκατηγορουμένων του, με  τις τελικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του Παναγιώτη Νεοκλέους,

Πρώτος αγόρευσε ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου, Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος κατέθεσε στο Δικαστήριο το πολυσέλιδο γραπτό κείμενο της αγόρευσής του, ως επίσης και αντίγραφο αποφάσεων (αυθεντίες) Αυστραλιανών δικαστηρίων με τις κωδικοποιημένες αρχές που εφαρμόζονται σε υποθέσεις που στηρίζονται εξ’ ολοκλήρου σε περιστατική μαρτυρία, όπως είναι, πρόσθεσε, η παρούσα υπόθεση.

Ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε ότι σε υπόθεση περιστατικής μαρτυρίας για να αποδειχθεί η ενοχή του κατηγορουμένου είναι αναγκαίο η ενοχή να μην είναι απλώς ένα λογικό συμπέρασμα, αλλά πρέπει να είναι το μόνο λογικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τις περιστάσεις.

Ο δικηγόρος του κ. Ερωτοκρίτου διατύπωσε ως κεντρική θέση του ότι για να μπορεί να υπάρξει καταδίκη του πελάτη του θα πρέπει το δικαστήριο να μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένο, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η κατηγορούσα αρχή απέδειξε ότι κ. Ερωτοκρίτου διέταξε την ποινική δίωξη στην υπόθεση providencia, στα πλαίσια συμφωνίας που έκαμε με το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους.

Ο κ. Πουργουρίδης υιοθέτησε επίσης την κεντρική θέση σχετικής απόφασης της αυστραλιανής νομολογίας, σύμφωνα με την οποία «όπως το νερό ενός ποταμού δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω από την πηγή του, ούτε και διάφορα περιστατικά μη ικανοποιητικής περιστατικής μαρτυρίας, μπορούν να προστεθούν το ένα στο άλλο για να παράξουν αποτέλεσμα που να ικανοποιεί το επίπεδο απόδειξης πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».

Στη συνέχεια αγόρευσε ο δικηγόρος του Παναγιώτη Νεοκλέους, Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος επίσης κατέθεσε στο δικαστήριο πολυσέλιδο γραπτό κείμενο της αγόρευσης του καθώς και τις αυθεντίες των αποφάσεων πάνω στις οποίες στηρίζει την επιχειρηματολογία του για αθώωση του πελάτη του.

Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε τη θέση ότι δεν έχει παρουσιαστεί στο δικαστήριο άμεση μαρτυρία για την ενοχή του πελάτη του. Αυτό που έγινε, κατά τον ίδιο, είναι το αντίθετο, δηλαδή να παρουσιαστεί άμεση μαρτυρία υπέρ της αθωότητας του κ. Νεοκλέους.

Η διαδικασία διακόπηκε χωρίς ο κ. Μαρκίδης να έχει ολοκληρώσει την αγόρευση του κάτι που αναμένεται να πράξει κατά την αυριανή δικάσιμο που όρισε το δικαστήριο για τις 10 το πρωί.