Panama Papers: Ταυτοποιήθηκαν τα πρώτα 100 φυσικά πρόσωπα

Όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, έχουν ταυτοποιηθεί από το Τμήμα Φορολογίας τα πρώτα 100 φυσικά πρόσωπα από τα 3.700 τα οποία βρίσκονται στους καταλόγους των γνωστών εγγράφων “Panama Papers”.

Ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε  ωστόσο, ότι δόθηκε χρονικό περιθώριο, μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, στις αρμόδιες υπηρεσίες για να επανέλθουν στην Επιτροπή και “να μας παρουσιάσουν τον πραγματικό έλεγχο που γίνεται από το κράτος”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαχαρίου, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συνέχισε, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, τη συζήτηση των γνωστών εγγράφων “Panama Papers”, τόνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος είναι εποπτική Αρχή για τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται και με τις εταιρείες, έχει κληθεί σε συνεδρία της Επιτροπής που συζητείται το συγκεκριμένο θέμα και δεν παρίσταται και υπογράμμισε πως “υπάρχει η δυνατότητα κλήτευσης στη Βουλή με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα”.

“Θα φύγει σήμερα αυστηρή επιστολή από την Επιτροπή Θεσμών προς το Δικηγορικό Σύλλογο και αναμένουμε τις δικές τους απαντήσεις, ασέβεια προς το κοινοβούλιο ή κάλυψη ορισμένων που κάνουν πλάτες στη φοροδιαφυγή και στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, σημείωσε.

Αναφέροντας ότι το δικηγορικό γραφείο το οποίο αναφέρεται στα έγγραφα των Panama Papers που εδρεύει στην Κύπρο εποπτεύεται από το Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι είναι εύλογος ο προβληματισμός του, προσθέτοντας πως είναι δύο τα τινά για τη μη παρουσία του Συλλόγου στην Επιτροπή: “Ή ασέβεια στο Κοινοβούλιο ή κάτι θέλουν να καλύψουν”.

“Δεν πρόκειται να ανεχτούμε ως Βουλή οποιονδήποτε, οποιανδήποτε θέση έχει μέσα στην κοινωνία, όταν καλείται από τη Βουλή να γράφει τη Βουλή”, τόνισε με έντονο τρόπο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι οι κρατικές υπηρεσίες “τώρα έχουν ξεκινήσει τη μελέτη των ονομάτων και δεν είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες” και πρόσθεσε ότι από τα 3.700 φυσικά πρόσωπα τα οποία υπάρχουν στους καταλόγους έχει γίνει μια αντιστοιχία με 40.000 Κύπριους πολίτες και έχουν ταυτοποιηθεί ήδη τα πρώτα 100 άτομα.

“Δεν σημαίνει ότι η συμπερίληψη ονομάτων στο συγκεκριμένο κατάλογο ότι αυτοί έχουν παρανομήσει”, ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι “εντοπίζονται άτομα, γίνονται οι έλεγχοι και με αυτό τον τρόπο στέλλεται και το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ότι υπάρχουν εποπτικές υπηρεσίες”.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν τεθεί θέματα στελέχωσης υπηρεσιών με περισσότερο προσωπικό και ήδη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προσλάβει αρκετούς υπαλλήλους για να στηρίξουν το όλο έργο, ενώ το λογισμικό του Τμήματος Φορολογίας αναβαθμίζεται με στόχο να έχουμε τη στήριξη και ικανού προσωπικού αλλά και συστημάτων στην καταπολέμηση, ειδικότερα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”.

Είπε ακόμη ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συμμετάσχει σε σύσκεψη των Υπουργών Οικονομικών όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα και έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις στο πλαίσιο των οποίων κινούμαστε”.

Ανέφερε ότι θέλουμε η πατρίδα μας να είναι ένα κέντρο υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών και είμαστε αποφασισμένοι όσοι παραβαίνουν τις νομοθεσίες και βρίσκουν παραθυράκια και μπορούν να λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων να κλείσουμε αυτά τα παραθυράκια και αυτοί που φοροδιαφεύγουν να πάνε και στα δικαστήρια και στο Τμήμα Φορολογίας για να πληρώσουν τα ανάλογα ποσά.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του Έφορου Φορολογίας δήλωσε ότι υπάρχουν στα έγγραφα 6.400 εταιρείες και 3.700 φυσικά πρόσωπα που παραπέμπουν σε 40.000 συνωνυμίες και σημείωσε ότι η ταυτοποίηση είναι δύσκολη γιατί δεν υπάρχει δίπλα από τα ονόματα αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου.

“Προχωρούμε με ομάδα ταυτοποίησης και όταν θα έχουμε υψηλό βαθμό ταυτοποίησης θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε το θέμα της φοροδιαφυγής και αν υπάρχει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι κάποιοι είναι γραμμένοι σε κάποιες λίστες δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει φοροδιαφυγή ή ότι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες”.

Ανέφερε επίσης ότι αναβαθμίζεται το λογισμικό του Τμήματος και “γράφουμε προδιαγραφές με τη βοήθεια συμβούλων από το εξωτερικό για να αγοράσουμε μηχανογραφικό”.

Σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, είπε ότι έχουν ταυτοποιηθεί και τα 500 προφίλ που αναγράφονται στη λίστα και “προχωρήσαμε σε επιβολή φορολογίας εκεί που θεωρούσαμε είναι σωστό”, που ανέρχεται στα 35 με 38 εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε λαμβάνοντας τα υπόλοιπα των λογαριασμών τα οποία θεωρήσαμε ότι είναι προϊόν φοροδιαφυγής και επιβάλαμε τη μέγιστη φορολογία που προβλέπεται και φορολογία έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

Η προϊστάμενη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού είπε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου 2013 υπήρξαν ακόμη 37 διατάγματα δήμευσης περιουσιακών στοιχείων για ποσό 34,19 εκατομμυρίων ευρώ και τελική δήμευση από τα κυπριακά δικαστήρια με 11 διατάγματα για 2,55 εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τεμάχια γης, οχήματα και άλλα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι “για την ώρα δεν είναι έτοιμες οι δομές της Δημοκρατίας να μας δώσουν μια λεπτομερή ενημέρωση σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των Panama Papers και την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κέντρο παροχής υπηρεσιών”, ενώ σημείωσε με απαρέσκεια το γεγονός, όπως είπε, ότι το μόνιμο αίτημα που υποβάλαμε και δια στόματος του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού από τις 5 Απριλίου για δημοσιοποίηση δημόσια εκτεθειμένου προσώπου δεν γίνεται αποδεκτό από τις Αρχές της Δημοκρατίας.

Σημειώνουμε επίσης με απαρέσκεια ότι η πολιτική μας θέση ότι, ακριβώς για να διασφαλίσουμε το καλό όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κέντρο παροχής υπηρεσιών στο εξωτερικό θα έπρεπε επίσημα να ζητηθούν αυτά τα έγγραφα, δεν γίνεται αποδεκτή, πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι “είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν προδικάζουμε ότι η συμπερίληψη χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων συνεπάγεται την ύπαρξη ποινικών αδικημάτων, πλην όμως οφείλει η Δημοκρατία να διασφαλίσει ότι έχει γίνει μια πλήρης και ενδελεχή έρευνα”.

Επίσης, ο κ. Δαμιανού χαιρέτισε το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής και με ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων “μέχρι τον Οκτώβριο θα αναμένουμε από Τμήματα, Υπηρεσίες και αρμόδια Υπουργεία και Κεντρική Τράπεζα μια κατάσταση της εξέλιξης των ερευνών που διεξάγονται γιατί για την ώρα τα στοιχεία που μας έχουν δοθεί δεν είναι ικανοποιητικά”.

Ερωτηθείς για τη μη παρουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ είχε προσκληθεί, ο κ. Δαμιανού είπε ότι “δεν μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες” και πρόσθεσε ότι ο κανόνας είναι ότι όσοι προσκαλούνται από τη Βουλή, πρέπει να ανταποκρίνονται.