Τη Παρασκευή, αρχίζει η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας για το 2ο εξάμηνο 2016

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (Τμήμα Οδικών Μεταφορών) ανακοινώνει τα πιο κάτω σε σχέση με την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2016:

1. Οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται από την Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2016
(α) στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy
(β) σε Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα,
(γ) σε εμπορικές Τράπεζες,
(δ) στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ),
(ε) στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (ΤΤΥ),
(στ) στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

2. Η τελευταία ημερομηνία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας είναι η Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016.

3. Τονίζεται ότι, με βάση τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014 οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται μέχρι την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016 χωρίς επιβάρυνση.

4. Με βάση την ίδια νομοθεσία, για ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας που θα γίνονται μετά από την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016, θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 Ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

5. Ο έλεγχος των οχημάτων θα αρχίσει την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016 και από την ημερομηνία αυτή και εντεύθεν, η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα καταγγέλλουν όσους κυκλοφορούν οχήματα χωρίς ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας.
6. Κάθε εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει ούτως ώστε να ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του πριν από την τελευταία ημερομηνία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας.

7. Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει:
• πιστοποιητικό καταλληλότητας σε ισχύ,
• ασφάλεια

8. Γίνεται έκκληση σε όλους όπως φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες ημέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος, που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

9. Υπενθυμίζεται και τονίζεται ότι, όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα πρέπει είτε να προσκομίσουν «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων είτε να υποβάλουν στα κατά τόπους επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ, του ΤΤΥ ή στα ΚΕΠ αίτηση ακινητοποίησης του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ 12. Σε αντίθετη περίπτωση, η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται ως αστικό χρέος, οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία.

10. Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ, του ΤΤΥ, ή στα ΚΕΠ και διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

11. Υπενθυμίζεται και τονίζεται ότι δεν θα αποσταλούν ειδοποιήσεις προς τους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.