O Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε με το βραβείο «Barbed Wire»

Την τεράστια συμβολή της ομογένειας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού αναφέρθηκε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παρέθεσε η ΠΣΕΚΑ στο πλαίσιο του 33ου ετήσιου συνεδρίου της στην Ουάσιγκτον.

Στο δείπνο, στο οποίο παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος, ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου κ. Ρέινς Πρίμπους, Υπουργοί της Κυπριακής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου, της Βουλής των Αντιπροσώπων, στελέχη και μέλη της ομογένειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τιμήθηκε με το βραβείο Barbed Wire (Συρματόπλεγμα).

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε επίσης ο κ. Πρίμπους με το βραβείο Παρασκευαϊδη.

την ομιλία του κατά το δείπνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού εξήρε το έργο και τον ρόλο της ομογένειας στις ΗΠΑ για την προάσπιση των δικαίων της Κύπρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μια επανενωμένη Κύπρος θα αποτελέσει τη συμφωνία του αιώνα με θετικά γεωπολιτικά επακόλουθα για την ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα επωφεληθεί τα μέγιστα η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, των ευρωτουρκικών σχέσεων και των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που κατέβαλε για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού από τον Μάϊο του 2015, ανέφερε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν διαφορές.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν, ωστόσο, θέματα που για πρώτη φορά τέθηκαν, όπως το γεγονός πως «για πρώτη φορά στην Ιστορία των διαπραγματεύσεων έχει επιτευχθεί η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία. Για πρώτη φορά οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων ανεξαιρέτως, διασφαλίζονται κατά τρόπο ξεκάθαρο, σε ολόκληρη την επικράτεια της επανενωμένης Κύπρου».

Επεσήμανε ακόμη ότι τεράστιας σημασίας αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διάσκεψης της Γενεύης, η Τουρκία παρακάθισε στο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία στην παρουσία και της ΕΕ, για να συζητήσει το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Σημείωσε ότι με στόχο να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα μιας λύσης έχει επιτευχθεί η εμπλοκή, για πρώτη φορά, διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως είναι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Πρόσθεσε ότι λόγω της μη επίτευξης επαρκούς προόδου στις διαπραγματεύσεις, ο ίδιος υπέβαλε πρόταση με στόχο την άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες. Όπως είπε, στόχος της πρότασης είναι η γεφύρωση διαφορών.

Αναφερόμενος στο δείπνο που είχε την περασμένη Κυριακή, στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος είπε ότι «η δήλωση που ακολούθησε της συνάντησης είναι σημαντική, αφού αναφέρει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας και ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο είναι βασικό συστατικό για επίτευξη συνολικής λύσης. Αυτά δεν είναι υποχωρήσεις αλλά η προσπάθεια μου για να απελευθερωθεί η πατρίδα μου. Και θα συνεχίσω να το πράττω για όσο πιστεύω ότι είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού.

Ο χρόνος λειτουργεί ενάντια στον στόχο μας και πρέπει να το έχουμε υπόψη μας αυτό. Ποτέ μου δεν παραπλάνησα τον λαό, ποτέ δεν έχω πει κάτι για να ‘χαϊδέψω τα αυτιά’ του κόσμου. Κάνω το καλύτερο για να δω τη χώρα μου επανενωμένη και απαλλαγμένη από τα κατοχικά στρατεύματα. Αυτό είναι το καθήκον μου, αυτό είναι που ζητεί ο λαός».

Πρόσθεσε ότι την περασμένη Κυριακή αποφασίστηκε η ετοιμασία ενός κοινού εγγράφου για να καθοδηγήσει τις συνομιλίες επί της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Είναι μεγάλης σημασίας να προωθηθεί το σημαντικότατο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το μόνο κεφάλαιο που δεν έχει συζητηθεί επαρκώς τα τελευταία 43 χρόνια. Κατ’ ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που τέθηκε ότι το αναχρονιστικό σύστημα πρέπει να τερματιστεί. Είναι τεράστιας σημασίας ότι ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, ένα σύστημα που θα σέβεται ότι οι ανησυχίες της μιας κοινότητας δεν αποτελούν απειλή στην άλλη», είπε ο Πρόεδρος.

Επεσήμανε πως το γεγονός ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό καθώς και το ότι τα κατοχικά στρατεύματα δεν έχουν καμιά θέση σε μια επανενωμένη Κύπρο, αναγνωρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους

Είπε ακόμη ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να μετουσιώσει τη ρητορική της απτές ενέργειες, σημειώνοντας ότι μια λύση δεν θα είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και του λαού της, αλλά και της Τουρκίας, της περιοχής και της ΕΕ.

«Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να δει την Κύπρο επανενωμένη. Μια λύση του Κυπριακού θα αποτελεί μια σπουδαία διπλωματική επιτυχία», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «μια λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποτελέσει μέρος των άνευ προηγουμένου συνεργασιών στον τομέα της Ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για αβάσιμες απαιτήσεις και απειλές, προσθέτοντας ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, με μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και ένα λειτουργικό και βιώσιμο σύστημα διακυβέρνησης, δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος στις ΗΠΑ. Από την εκλογή μου και μετά εργάζομαι συστηματικά για την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ και είναι σε αυτό το πλαίσιο που προσβλέπω στην αυριανή μου συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μάικ Πενς».

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση και ευχαριστίες για την παρουσία αμερικανικών εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μιλώντας για το βραβείο που παρέλαβε, ο Πρόεδρος είπε ότι αποδέχεται την τιμή εκ μέρους του κυπριακού λαού για τον συνεχιζόμενο αγώνα του για επανένωση της πατρίδας, σημειώνοντας ότι το βραβείο συμβολίζει την απαράδεκτη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία.

Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις προσπάθειες για τερματισμό της τραγωδίας της Κύπρου.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο οποίος εξήρε το έργο και τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για επίτευξη λύσης, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ.

Εξάλλου παραλαμβάνοντας το βραβείο Παρασκευαϊδη, ο κ. Πρίμπους αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι Κύπρος και ΗΠΑ συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες έχουν βιώσει τον αγώνα για ελευθερία.

Πηγή φωτογραφίας:
Greek American News Photo Agency