FT: Πιθανή ελληνικού στιλ οικονομική καταστροφή της Κύπρου

Περιορισμένη καταναλωτική κίνηση, υψηλός δανεισμός των νοικοκυριών και  αυξανόμενη ανεργία που συμπιέζει τα εισοδήματα. Είναι το τρίπτυχο που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για την πιθανότητα οικονομικής καταστροφής στην Κύπρο, αλά ελληνικά, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το νέο Πρόεδρο, προσθέτει το δημοσίευμα, θα είναι η εξασφάλιση του πακέτου διάσωσης για τις τράπεζες της χώρας φροντίζοντας το δημόσιο χρέος να μην ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, ποσοστό που θεωρείται βιώσιμο.

Σημειώνεται δε, πως Έλληνες καταθέτες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα, περίπου τα μισά από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν βγάλει στην Κύπρο.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η Κύπρος προσφέρει “χρυσή ευκαιρία” στην Ευρώπη να αλλάξει τακτική και να διαγράψει χρέος που κατέχουν οι πιστωτές αντί να επιβαρύνει την κυβέρνηση, όπως έγινε στις περιπτώσεις άλλων κρατών-μελών .

Χαρακτηρίζει τεράστιο τον τραπεζικό τομέα, τόσο που κάνει την Ιρλανδία να μοιάζει πως δεν έχει αρκετά διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες διάσωσής τους να καθιστούν μη-διαχειρίσιμο το εθνικό χρέος και αναφέρει τρεις τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Πρώτον, οι εταίροι να διασώσουν απευθείας τις τράπεζες, δεύτερο να το κάνει η κυβέρνηση και μετά να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή τρίτον να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαγραφή οφειλών προς πιστωτές.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιλογή, σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί μέχρι να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση. Η δεύτερη επιλογή χαρακτηρίζεται «καταστροφική», καθώς θα καθιστούσε αναξιόπιστη την υπόσχεση ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική. Επομένως, εκτιμά ο αρθρογράφος, η επιβολή ζημιάς σε ανώτερους πιστωτές, ακόμα και σε ανασφάλιστους καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο έγκυρες πηγές, στα 5,98 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται στο βασικό σενάριο της Pimco οι κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στα 8,86 δισεκατομμύρια, με βάση το ακραίο.