Eurogroup: Η πρώτη δοκιμασία για τον Μιχάλη Σαρρή

Τα πρώτα συγχαρητήρια για τη θέση και οι θερμές χειραψίες στην πρώτη επίσημη σήμερα του υπουργού Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Eurogroup, θα δώσουν γρήγορα τη σκυτάλη στην πρώτη σκληρή για τη νέα κυβέρνηση διαπραγμάτευση.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών πάει καλά διαβασμένος. Διαβασμένοι είναι όμως και οι Ευρωπαίοι εταίροι, που μάλλον δεν έχουν και πολύ όρεξη να δώσουν την πολυτέλεια του χρόνου στην Κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό το ξέρει καλά ο Μιχάλης Σαρρής, που άλλωστε είναι και της ίδιας άποψης και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα προσπαθήσει να επιτύχει είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο θα πρέπει να γίνει εφικτή η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης.

Ζήτημα που «καίει» και για τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές, αλλά και για την πρώτη πολιτική δοκιμασία της κυβέρνησης, είναι η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Ο υπουργός Οικονομικών, πάει με συγκεκριμένη γραμμή στις Βρυξέλλες, η οποία όμως, κρατείται προς το παρόν ως επτασφράγιστο μυστικό. Το σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι τις ιδιωτικοποιήσεις τις «απαιτούν» οι Ευρωπαίοι, καθώς θεωρούν ότι θα συμβάλουν στο να γίνει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.

Σε μία κίνηση «ματ» για τις καταγγελίες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την αντίληψη περί αναξιοπιστίας της Κύπρου, ο Μιχάλης Σαρρής θα καταθέσει μία νέα πρόταση. Να γίνει έλεγχος υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, παράλληλα με εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και, ενδεχομένως, με ιδιώτες εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα έχουν ρόλο επικουρικό.

Ο υπουργός θα δώσει, όπως όλα δείχνουν και «μάχη» για να λάβει σαφή διαβεβαίωση ότι δεν θα ζητηθεί «κούρεμα» των ιδιωτικών καταθέσεων, ούτε τώρα, αλλά ούτε και στο μέλλον.