Eπείγουσα και αδήριτη η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής στο Κυπριακό

O Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα αστυνομικού Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην Καλλέπεια,  τόνισε ότι “υπό το φως της στρεψοδικίας και της αδιάλλακτης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Κυπριακό, είναι επείγουσα και αδήριτη η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της στρατηγικής μας”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “πρέπει να τελειώσουμε με τις χίμαιρες, τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις” και “να επαναφέρουμε το Κυπριακό στην πραγματική του διάσταση, ενός προβλήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η αδιέξοδη και αναποτελεσματική πορεία σαράντα χρόνων “πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια μεγαλόπνοη, επίκαιρη στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη της τα νέα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας”, προσθέτοντας ότι “αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία, όχι οι Τουρκοκύπριοι”.

“Δεν μπορούμε να παραμένουμε μαρμαρωμένοι στο παρελθόν. Είμαστε ενώπιον ιστορικών ευθυνών και οφείλουμε να τις αναλάβουμε», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι στις συνομιλίες των τελευταίων μηνών η τουρκική πλευρά καταθέτει προτάσεις παρόμοιες με αυτές που καταθέτει τα τελευταία σαράντα χρόνια, για δύο κρατικές οντότητες στα πλαίσια συνομοσπονδίας, για διαρχία, για εξίσωση πλειοψηφίας και μειοψηφίας, για παραμονή των εποίκων και για μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας επί της Κύπρου μέσω διατήρησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 με μονομερές δικαίωμα επέμβασης.

Αναφέροντας ότι “η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, να σέβεται και να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο”, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι “δεν μπορεί η Κύπρος, μέλος ισότιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταστεί μέσα από τη λύση ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας” και “δεν μπορεί να θεωρείται δήθεν `μαξιμαλισμός` η επιδίωξη λύσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.

“Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη και να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “θα πρέπει με σαφήνεια να δοθεί το μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο από την ΕΕ όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι δεν θα συνεχισθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ χωρίς την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κύπρου, την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και λύση στη βάση των ευρωπαϊκών Αρχών”.

“Η Τουρκία, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ. Αυτό δεν θα πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο. Ούτε από την Ε.Ε. ούτε από την Κυπριακή Δημοκρατία”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “κάθε υποχώρηση σε αυτό το μέγιστης σημασίας ζήτημα θα συνιστά ανεπίτρεπτη υποχώρηση απέναντι στην στρεψόδικη τακτική της Τουρκίας”.

Check Also

Λάρνακα: Στις φλόγες σταθμευμένο όχημα έξω από οικία…

Σε κινητοποίηση τέθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (03/10) η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η ώρα 05:18, λήφθηκε …

Στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα – Σκόνη στην ατμόσφαιρα…

Χαμηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, παρόλο …