Η κρίση έπληξε και τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα του 2014 είναι αναμφίβολα η πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών για τη μείωση της κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ούτε λίγο ούτε πολύ τα στοιχεία μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ισχύουσα παραγματικότητα: Τη στιγμή που επίμονα προβάλλεται ότι Ελλάδα ανακάμπτει, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο, τον ηλεκτρικό ή το τρόλεϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, η κίνηση του επιβατικού κοινού που χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς, έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με το 2009. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μείωση κατά 26,5% της επιβατικής κίνησης στα λεωφορεία, κατά 29,7% στα τρόλεϊ, κατά 23,2% στο τραμ και κατά 32,2% στον ηλεκτρικό. Και όσο για το μετρό που θα περίμενε κάποιος ότι θα έμενε αλώβητο από την κρίση, σημειώθηκε πτώση της επιβατικής κίνησης σε ποσοστό 11, 67%. Συνολικά, η μείωση σε όλα τα μέσα μεταφοράς ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 30%  που σημαίνει ότι ο ένας στους τέσσερις επιβάτες αδυνατεί να πληρώσει το αντίτιμο του εισητηρίου που κυμαίνεται από 0,60 – 1,40 ευρώ, ανάλογα με το μέσο.

Την ίδια στιγμή, και ενώ στην  Ελλάδα “βρέχει” φόρους, πολλοί διατείνονται ότι η χώρα ανακάμπτει. Κάποιοι άλλοι πάλι, πολλοί σχολιάζουν τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν στην πρόσφατη συναυλία Ρέμου- Ιγγλέσιας και την κοσμοσυρροή στα μπαρ της Μυκόνου. Αδυνατούν ωστόσο να καταλάβουν ότι η εικόνα της Ελλάδας δεν αντικατοπτρίζεται στο νησί της Μυκόνου…