Archegos Capital: Πώς οι «σκιώδεις» επενδύσεις του Χουάνγκ απείλησαν την Texas Capital με διάλυση

Κρυμμένα ανάμεσα στα δισεκατομμύρια που έχασε ο επικεφαλής της Archegos Capital, Bill Hwang, ήταν τα παράγωγα με τα οποία απέκτησε το 20% των μετοχών μιας τοπικής τράπεζας κάτω από τη μύτη των ρυθμιστικών αρχών. Εκτός από την κατάρρευση της αξίας της μετοχής της τράπεζας όταν κατέρρευσε ο πύργος από τραπουλόχαρτα της Archegos, ο Hwang και η τράπεζα βρίσκονταν σε συνομιλίες για την πραγματοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης η οποία παρέμενε άγνωστη στους λοιπούς μετόχους.

Η παρούσα κατάσταση στην Texas Capital Inc αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για το τι μέλλει γενέσθαι όταν ένας επενδυτής που αρέσκεται στο ρίσκο επενδύει σε μία τράπεζα η οποία καλείται να ακολουθήσει κατά γράμμα τους κανονισμούς των αρχών. Οι αρχές έχουν πολλάκις, στο παρελθόν, εμποδίσει επενδυτές όπως ο Warren Buffett από το να επηρεάσουν τη σταθερότητα τραπεζών, αφού χωρίς την υποστήριξη (ή στη συγκεκριμένη περίπτωση κατάρρευση) της αξίας του χαρτοφυλακίου του επενδυτή, η τράπεζα μπορεί να βρεθεί στη δίνη οικονομικών προβλημάτων που επηρεάζουν τους πελάτες τους, οι οποίοι είναι συνήθως απλοί πολίτες.

Η έκταση της σχέσης μεταξύ της Archegos και της τεξανής τράπεζας αποτελεί πονοκέφαλο για τις αρχές, με τους ρυθμιστές να μελετούν πιθανές παραβάσεις των κανονισμών και λύσεις για τα «παραθυράκια» τα οποία κατάφερε να χρησιμοποιήσει ο Hwang.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Bloomberg, οι επενδυτές/υποστηρικτές του Hwang οι οποίοι τον βοήθησαν στο να οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση αποτελούσαν πάνω από το 25% των μετόχων της τράπεζας μέχρι το τέλος του 2020. Συμπεριλαμβάνουν γνωστά ονόματα όπως Credit Suisse Group και Morgan Stanley.

To ερώτημα παραμένει, για το εάν η Texas Capital έπρεπε να δημοσιοποιήσει το ρόλο της Archegos σε ό,τι αφορά την αύξηση της αξίας της μετοχής της. Μέχρι τώρα, λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της Archegos, όμως, κανείς ρυθμιστής δεν έχει βάλλει κατά της τράπεζας επισήμως. Σημειωτέον πως η μετοχή κατέγραψε άνοδο της τάξης του 93% το δεύτερο εξάμηνο του 2020, φέρνοντάς τη στην πρώτη θέση του δείκτη S&P Midcap Financials Index ο οποίος συμπεριλαμβάνει 63 τραπεζικά ιδρύματα. Μετά τη φετινή κατάρρευση της Archegos, η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του συγκεκριμένου δείκτη.

Η ιστορία της Texas Capital
Η Texas Capital ιδρύθηκε το 1998 από τον Jody Grant, ο οποίος προηγουμένως ήταν CFO της Electronic Data Systems. Ο στόχος του Grant ήταν η δημιουργία μίας τράπεζας η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια οικονομία μεγαλύτερη από αυτή χωρών όπως του Καναδά, της Ρωσίας ή της Αυστραλίας.

Μέχρι τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000, ο Grant βοήθησε το τραπεζικό στέλεχος της Bear Stearns, Brian Jones, στην ίδρυση επενδυτικής με χρηματοδότηση από την Texas Capital. Ο Jones συνέχισε να διοικεί την εταιρεία ονόματι BankCap Partners ακόμη κι όταν έγινε στέλεχος της Archegos. Ο Hwang επένδυσε σε ένα fund της BankCap το οποίο συνεχίζει ακόμη και τώρα τη λειτουργία του.

Ο Jones ήταν αυτός που «συνέδεσε» τον Hwang με την Texas Capital. Mε την αξία της μετοχής της τελευταίας να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω ατυχών επενδύσεων στην αγορά ενέργειας και της πανδημίας, ο Hwang αποφάσισε να προχωρήσει σε τεράστια επένδυση.

Η στρατηγική ήταν η εξής: οι brokers αγόραζαν μετοχές στην εταιρεία και, μέσω της χρήσης συμφωνιών swap, μετέφεραν οποιαδήποτε κέρδη ή απώλειες στον Hwang. Κοντά στα τέλη του 2020, η αξία της μετοχής της Texas Capital επέδειξε τρομακτική αύξηση μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων της Archegos, και το «οικογενειακό» επενδυτικό γραφείο του Hwang κατέληξε να κατέχει πάνω από το 20% των μετοχών.

Η τακτική προκαλούσε αντιδράσεις ακόμη και στην ίδια την Archegos, με αρκετούς εργαζόμενους να αναφέρουν πως οι ρυθμιστικές αρχές μπορεί να μην εκτιμήσουν την «κρυφή» αυτή επενδυτική τοποθέτηση μέσω τρίτων. Σύμφωνα με τον Hwang, όμως, οι δικηγόροι είχαν δώσει το πράσινο φως και όλα ήταν νόμιμα.

Οσο για τον Grant, υποστηρίζει πως δε γνώριζε το μερίδιο που κατείχε η Archegos, ενώ πίστευε πως κυμαινόταν υπό του 10%. Αν και ο ιδρυτής της τράπεζας παραιτήθηκε από CEO πριν από περίπου μία δεκαετία, βρίσκεται ακόμη σε στενή επικοινωνία με τα στελέχη της τράπεζας, ενώ κατέχει ακόμη το μετοχικό του μερίδιο.

Έξι μήνες μετά την κατάρρευση της Archegos η οποία παρέσυρε και την Texas Capital, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως μελετά τη θέσπιση νέων κανονισμών οι οποίοι θα επιβάλλουν στα hedge funds, τα οικογενειακά γραφεία επενδύσεων (όπως η Archegos) και σε άλλους επενδυτές την παροχή περισσότερης διαφάνειας για τις επενδύσεις μέσω swaps, έτσι ώστε να παρέχουν αρκετά στοιχεία στους επίδοξους επενδυτές για την πραγματική εικόνα του ρίσκου.

Check Also

Πτώση στην τιμή του χρυσού – “Άλμα” 12% για το παλλάδιο

Με πτώση ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση της Παρασκευής η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο, …

Τουρκία: Ο Σουλτάνος «ακουμπάει» και τα κοσμήματα των πολιτών

Στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται πως μπαίνουν και τα… κοσμήματα των πολιτών, προκειμένου να …