Η «πράσινη αρχιτεκτονική» της βίλας Κόκκαλη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ανάμεσα στις ωραιότερες βίλες που έχει κατασκευάσει ανά τον κόσμο ο διεθνώς καταξιωμένος Javier Barba και φημίζεται για την μοντέρνα αλλά και την «πράσινη αρχιτεκτονική» της είναι η βίλα του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη στη Μύκονο. Η βίλα αυτή πλέον «φιλοξενείται» σε ένα από τα πλέον σημαντικά βιβλία-λευκώματα για την “Green Architecture” ανάμεσα στις τετρακόσιες είκοσι σελίδες του βιβλίου που κοστίζει περί τα σαράντα δολάρια και κυκλοφορεί διεθνώς.

Στον κατάλογο των οικημάτων  υπάρχουν επίσης η βίλα των τραπεζιτών Ροθτσιλντ στην Κέρκυρα αλλά και η βίλα του επιχειρηματία και εφοπλιστή Τσιριγκάκη στο νησί των ανέμων. Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα, μέσα στο βιβλίο, ο Javier Barba η αρχιτεκτονική όλων αυτών των κατοικιών βασίζεται στον σεβασμό της φύσης και των φυσικών πόρων ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα ευχάριστο και άνετο περιβάλλον για τους ιδιοκτήτες τους. Ταυτόχρονα γίνεται εκτενής αναφορά στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική των κατοικιών όπως η βίλα του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη στο νησί των ανέμων . Από το σημείο στο οποίο είναι χτισμένη η κάθε κατοικία ώστε να εξασφαλίζει άπλετο φως μέχρι την θέση των σκεπαστών βεραντών ώστε να αποφεύγονται οι έντονες ηλιακές συνθήκες. Μέσα στην πολυτελή έκδοση των τετρακοσίων και πλέον σελίδων φιλοξενούνται ακόμη  οι κατοικίες των οικογενειών Παμέκα, Οικονόμου-Βοσνιάδη, Ράλλη, της οικογένειας Δεληγιάννη, του Άρη Τερζόπουλου, καθώς και των οικογενειών Παράσχου και Κανταρζόπουλου που είναι όλες έργα του Javier Barba και κατασκευάστηκαν από το 1993 έως και το 2010, ενώ αποτελούν εκπληκτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής που επικρατεί στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου.

Η εξοχική κατοικία του ζεύγους Σωκράτη και Ελένης Κόκκαλη που πρόσφατα όπως έγινε γνωστό ανακαινίσθηκε ριζικά θεωρείται ως μια από τις ωραιότερες κατοικίες που «φιλοξενούνται» μέσα στον βιβλίο. Εκτείνεται δε σε πολλά τετραγωνικά μέτρα ενώ περιλαμβάνει δυο μεγάλα οικήματα. Την κεντρική κατοικία και ένα δεύτερο σπίτι που χρησιμοποιείται ως ξενώνας. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής η σύζυγος του επιχειρηματία σε συνεργασία με τον Javier Barba διακόσμησαν εσωτερικά τις δυο κατοικίες που φημίζονται για την λιτότητα τους αλλά και για τα διακοσμητικά στοιχεία από την Άπω Ανατολή και το Θιβέτ που χρησιμοποιήθηκαν. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα και οι πόρτες στις δυο κατοικίες που όπως έχει γίνει γνωστό έχουν έρθει από παλάτια της Άπω Ανατολής και μετά από κατάλληλη επεξεργασία τοποθετήθηκαν στα δυο κτίρια. Οι δυο κατοικίες διαθέτουν επίσης μεγάλους φεγγίτες που έχουν διακοσμηθεί ανάλογα και ταυτόχρονα βοηθούν στο να μπαίνει το φως άπλετα στους γύρω χώρους.

Θόδωρος Στέφος

00190__042-kokkalis-4-copia

00190__042-kokkalis-6_1-copia

00190__042-kokkalis-6-copia_0

00190__042-kokkalis-7_1-copia

klhmh-54-copia

00190__042-kokkalis-11-copia