60 Χρόνια Ε.Ε. και συνεχίζουμε μαζί

Λευτέρης Χριστοφόρου – Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ

Ο μηδενισμός, η ισοπεδωτική κριτική, ο αρνητικισμός, η αντιδραστικότητα, αποδείχθηκε ότι ομολογουμένως αποτελούν τον εύκολο δρόμο και στη ζωή και στην πολιτική. Εκ του ασφαλούς και ανέξοδα, ακόμα και στις πιο μεγάλες επιτυχίες και στις πιο εξιδανικευμένες καταστάσεις, εντοπίζεις δύο-τρία αρνητικά στοιχεία, τα αναδεικνύεις, τα δαιμονοποιείς και κερδίζεις τις εντυπώσεις και τα εφήμερα ζήτω, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις του ζημιογόνου λαϊκισμού, της καταστροφικής δημαγωγίας και της ανερμάτιστης παραπληροφόρησης. Δυστυχώς θύμα αυτής της προσφιλούς συμπεριφοράς και πολιτικής φιλοσοφίας είναι ο λαός που καλείται στο να πληρώσει τον λογαριασμό εσφαλμένων επιλογών.

Δυστυχώς και για τα θέματα της Ε.Ε. και για την ίδια την Ε.Ε. αναπτύσσεται τόσο ο ακροδεξιός λαϊκισμός όσο και ο Ιδιόμορφος Αριστερός Λαϊκισμός, που ουσιαστικά προσεγγίζουν την Ε.Ε. με ισοπεδωτικό τρόπο και εύηχη συνθηματολογία, στοχεύοντας στη διάλυση της και τη καταστροφή της.

Πιστεύω ακράδαντα, κι’ αυτό το επιβεβαιώνει η πραγματικότητα, ότι η Ε.Ε. αποτελεί τεράστιο επίτευγμα της Γηραιάς Ηπείρου και απείρως επωφελές δημιούργημα για μικρές χώρες όπως Κύπρος, Μάλτα, Ελλάδα κ.α.
Για να συναισθανθεί κάποιος το μεγαλείο της Ενωμένης Ευρώπης, αρκεί να συλλογιστεί έστω και για μία μέρα την Ευρώπη και τη μικρή μας χώρα, χωρίς την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης.

Σε αδρές γραμμές παραθέτω μόνο σημειολογικά τα ισχυρά επιτεύγματα της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

1. 60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ- ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ- ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ
Ήθελα να ρωτήσω τους Ευρωσκεπτικιστές και τους Ευρωπολέμιους να απαντήσουν ευθαρσώς στο ερώτημα, πως ήταν η Ευρώπη πριν 60 χρόνια και πως είναι σήμερα. Η Ευρώπη πριν 60 χρόνια κατασπαρασσόταν στους πολέμους, στις συρράξεις, τις συγκρούσεις, στις αναθεωρήσεις συνόρων και κρατών και ήταν βυθισμένη στην καταχνιά του δύο παγκοσμίων πολέμων με εκατόμβες θυμάτων και το Ευρωπαϊκό έδαφος διάσπαρτο από τάφους και σταυρούς από νέα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ζήσουν ειρηνικά. Ταυτόχρονα η Ευρώπη ήταν μία απέραντη δυστυχής ήπειρος όπου κυριαρχούσε η φτώχεια, η ανεργία, η απόγνωση και η απόλυτη μιζέρια.

Μετά από 60 χρόνια, σήμερα η Ευρώπη, παρά τα όποια προβλήματα της, είναι η Ήπειρος που για 60 χρόνια δεν γνώρισε πόλεμο, η Ειρήνη απλώθηκε παντού και διασφαλίστηκε μαζί με το αίσθημα ισχυρής ασφάλειας. Η Φτώχεια, η Πείνα και ο Κοινωνικός Αποκλεισμός περιορίστηκαν στο ελάχιστο και η Ε.Ε. αναδεικνύεται σε ισχυρότατο πυλώνα Σεβασμού και Εφαρμογής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημοκρατίας, Ελευθερίας, Ευημερίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσες Ευρωπαϊκές Χώρες είναι εκτός Ε.Ε. επιθυμούν έντονα να καταστούν μέλη της Ε.Ε. και χώρες ακόμη, Μη Ευρωπαϊκές όπως Γεωργία, Ουκρανία ζητούν επίμονα την ένταξη τους στη μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

2. Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ.
Τα οφέλη που αποκομίζει η Κύπρος από την Ε.Ε. είναι και άμεσα και έμμεσα. Είναι και κοινωνικοοικονομικά όπως είναι και εθνικά.

Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί με την άποψη ότι εάν η Κύπρος βρισκόταν εκτός Ε.Ε. πιθανώς ο τουρκικός στόλος να μην έφευγε από τη Κυπριακή ΑΟΖ, ή ότι το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, το άνοιγμα κεφαλαίων για τη Τουρκία θα ήταν σχεδόν δεδομένα. Επίσης δεν αντιλαμβάνονται όλοι ότι η Τουρκία έστω και έμμεσα καταβάλλει κόστος από τη παρουσία της Κύπρου στην Ε.Ε. και υποχρεώνεται να υποχωρεί από απαράδεκτες προσεγγίσεις.

Ακόμη δεν είναι “ηλίου φαεινότερο” ότι η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης δεν θα αποδέχονταν ποτέ το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εάν η Κύπρος δεν ήταν χώρα μέλος της Ε.Ε.

Ακόμη, μπορεί κάποιος να προβλέψει ποιες θα ήταν οι πιθανές αντιδράσεις και τα σχέδια της Τουρκίας στη Κύπρο εάν δεν είμαστε εντός Ε.Ε.

Σε οικονομικό επίπεδο είναι απεριόριστες οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που παρέχονται μέσω των Ευρωπαϊκών Ταμείων και Προγραμμάτων, όπως και οι επιχειρηματικές προκλήσεις κ.α.
Είναι να διερωτάται κανείς γιατί τόση ισοπεδωτική κριτική από πολιτικά κόμματα της Κύπρου για την Ε.Ε. με τόσα ορατά οφέλη για τη Κύπρο.

3. Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΕΝΤΟΣ Ε.Ε.
Είμαι αισιόδοξος για το Μέλλον και τη Προοπτική της Ευρώπης. Θεωρώ ότι η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια θα ενιαιοποιηθεί περισσότερο και θα καταστεί μία Ισχυρή, Πρωτοπόρα, Πρωταγωνιστική Παγκόσμια Δύναμη. Η Κύπρος πρέπει να είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί θετικά στις νέες Ευρωπαϊκές Προκλήσεις. Η Κύπρος έχει μέλλον και προοπτική μόνο μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη και όσοι ακούσια συνεργούν στη διάλυση της Ευρώπης ή την αποδυνάμωση της, καθίστανται άθελα τους συνεργοί και στην αποδυνάμωση της χώρας μας. Αυτή είναι η Αλήθεια.

Check Also

Αν οι πολίτες αξιολογούσαν τους πολιτικούς ορθολογιστικά

Share Twitter Αν οι πολίτες αξιολογούσαν τους πολιτικούς ορθολογιστικά Στην πολιτική κρινόμαστε ορθολογιστικά για την …

Χειραγώγηση της κοινής γνώμης: Δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ

Share Twitter Χειραγώγηση της κοινής γνώμης: Δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ Περίοδος 1910 – 1930: Στο πρώτο …