Τουσκ στα Σκόπια: Αφήστε τους εθνοτισμούς και αφοσιωθείτε στην ένταξή σας στην ΕΕ

Από την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε τη σπουδαιότητα της προσήλωσης των ηγετών της χώρας στην προοπτική ένταξής της στην ΕΕ και τους πρότεινε να μην αναλώνονται σε αψιμαχίες με εθνοτικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους για να εξέλθει η χώρα από την πολιτική κρίση, ο κ. Τουσκ ανέφερε σχετικά «Ήρθα εδώ για να μεταφέρω ένα ισχυρό μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η δέσμευση στην ευρωπαϊκή προοπτική είναι αδιαμφισβήτητη. Επομένως ελπίζω ότι θα συνεχίσετε με αυτό ως πυξίδα και να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω εντάσεις, όπως τις εθνοτικές».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, με τη σειρά του, απάντησε σχετικά «Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν. Μια κυβέρνηση που τελεί υπό εκβιασμό είναι μια ασταθής κυβέρνηση που δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα έχει επιζήμιες συνέπειες».

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση στη χώρα της ΠΓΔΜ, ξεκίνησε το 2015 με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ωστόσο, στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, το συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE κέρδισε 51 έδρες έναντι 49 των Σοσιαλδημοκρατών (SDSM).

Κανένα από τα δύο βέβαια, δεν έχει καταφέρει έως σήμερα να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα της χώρας, η οποία αποτελεί το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων.