Μπουρκίνα Φάσο: Απελευθέρωσαν 400 παιδιά-θύματα σωματεμπόρων

Τα βρήκαν στοιβαγμένα στα ορυχεία χρυσού , σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο. Σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από τη γη, μέσα σε τρύπες. Οι αστυνομικοί τα έχασαν όταν συνειδητοποίησαν πόσα πολλά παιδιά ήταν. 400, τα περισσότερα αγόρια, θύματα σωματέμπορων, που αφού τα είχαν βασανίσει σωματικά και ψυχικά τα είχαν βάλει να δουλεύουν στα ορυχεία.

Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση αυτού του είδους που έχει γίνει στη Μπουρκίνα Φάσο. Τον συντονισμό έκανε η Ιnterpol. .

«Τα βρήκαμε στα ορυχεία και τα απεγκλωβίσαμε από πολύ βαθιές τρύπες. Εργάζονταν κάτω από ακραίες συνθήκες, χωρίς αέρα, σε τρύπες εξόρυξης μέχρι και 70 μέτρα βάθος, χωρίς μισθό ή εκπαίδευση», είπε o εκπρόσωπος της Ιντερπόλ, προσθέτοντας ότι τα παιδιά βρίσκονται πλέον, υπό τις φροντίδες υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας .

Μερικά από τα παιδιά, είχαν έρθει από το γειτονικό Νίγηρα. Είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, .Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 73 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για εμπορία παιδιών και καταναγκαστική εργασία.

Η Δυτική Αφρική έχει από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στον κόσμο, γεγονός που καθιστά την σωματεμπορία δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι τα παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας για καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Πολλά επίσης στρατολογούνται δια της βίας από ανταρτικές ομάδες και συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις.