52η Επέτειος Ανεξαρτησίας της Κύπρου

Με μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση γιορτάζεται σήμερα η συμπλήρωση 52 ολόκληρων χρόνων από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή Μηχανοκίνητων – Τεθωρακισμένων και Πεζοπόρων Τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας, στις 11 π.μ, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χ΄΄Ιωσήφ στον Στρόβολο.
Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
Στην παρέλαση θα παραστεί, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη.
Η σημερινή ημέρα αναβιώνει στις μνήμες του Κυπριακού λαού τους πολυετής αγώνες του για να απαλλαγεί από την Αγγλική αποικιοκρατία. Η περίφημη συνθήκη της Ζυρίχης που υπογράφεται στις 11 Φλεβάρη του 1959 χαρίζει την πολυπόθητη ανεξαρτησία του Κυπριακού λαού και σημαίνει την παύση του αντιαποικιακού αγώνα. Την συμφωνία είχαν υπογράψει οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μ. Βρετανίας. Εκ μέρους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας υπέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος αποτέλεσε και τον πρώτο Πρόεδρο της νεοσύστατης Δημοκρατίας, ενώ από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, ο δρ Φαζίλ Κουτσιούκ, ο οποίος και διατέλεσε καθήκοντα αντιπροέδρου.
Εμείς τιμούμε και γιορτάζουμε αυτή τη μέρα που μας γεμίζει με υπερηφάνεια και συγκίνηση για τους συνεχείς αγώνες του δοκιμασμένου Κυπριακού λαού.

Check Also

Νέα συνάντηση Αβέρωφ – Καρογιάν

Συνάντηση Προέδρου  Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριο Κάρογιαν Με τον Πρόεδρο …

Επιτελείο Μαυρογιάννη: Η θέσπιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού είναι θέση αρχής

Επιτελείο Μαυρογιάννη: Η θέσπιση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού είναι θέση αρχής Είναι με μεγάλη ανησυχία που …