5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος

Θέμα του φετινού εορτασμού η Βιοποικιλότητα

Στην Βιοποικιλότητα είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί το 1972, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ως «Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος», με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν στην πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη μια ευκαιρία για τη διάσωσή του, άλλοι όμως εξέφρασαν τον φόβο τους, πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που μόλις είχαν έρθει στο προσκήνιο, θα χαθούν και πάλι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2020 είναι η βιοποικιλότητα.

«Επείγουσα και υπαρξιακή» χαρακτηρίζεται η αγωνία των ανθρώπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνια, αλλά και φυσικά στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, «καταδεικνύουν την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων και των ιστών της ζωής, μέσα στην οποία υπάρχουν».

Να αρπάξουμε τις ευκαιρίες

Τι συνέβη τελικά με το περιβάλλον; Κατά πόσο επηρεάστηκε από το lockdown λόγω covid-19 και τι πρόκειται να συμβεί; Οργανώσεις και περιβαλλοντολόγοι ανά την υφήλιο είναι σαφείς ως προς τις προβλέψεις τους: Μόνο εάν αναλάβουμε δράση τώρα, θα έχουμε πραγματικό όφελος για το περιβάλλον εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν την τελευταία περίοδο. Οι ευκαιρίες δημιουργήθηκαν, αλλά ουσιαστικά καμία δράση δεν έλαβε χώρα όσο διαρκούσε το lockdown, ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι πιστεύουν ότι τώρα, στην μετά lockdown εποχή, το περιβάλλον κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ, καθώς μόλις ανήλθε στην παγκόσμια ατζέντα ως «νούμερο ένα» ζήτημα, εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός και πάγωσαν όλα.

Check Also

Συνελήφθη ένας από τους «10 κορυφαίους στόχους» για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας

Share Twitter Ο ύποπτος, ένας άντρας κοντά στα 40, κατηγορείται επίσης για βιασμό ανηλίκου, καθώς …

H γυναίκα του Ερντογάν πανηγυρίζει για την Αγία Σοφία…

Share Twitter Τη χαρά της για την απόφαση να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί εξέφρασε …