48%-40% νικητής Ο Μπάρακ Ομπάμα στον τρίτο γύρο

Όχι μία αλλά δύο «ρεβανς» πηρε ο Μπάρακ Ομπάμα μετα το τρίτο χθεσινοβραδυνό ντιμπέιτ ανάμεσα στους δυο αντιπάλους, που κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις θυμίζοντας στους αμερικανούς γιατί τον επέλεξαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Καλά «διαβασμένος» στα θέματα εξωτερκής πολιτκή ο Ομπάμα εμφανίστηκε επιθετικός στα περισσότερα από τα 90’ της
τηλεμαχίας  στο Πανεπιστήμιο Λιν του Μπόκα Ρατόν,στο Μαϊάμι, που φιλοξένησε τους δύο υποψηφίους και κατάφερε να
παρουσιάσει τον Μιτ Ρόμνεϊ, ως ανεπαρκή και αναποφάσιστο στην  εξωτερική πολιτική.

“Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80”, σχολίασε ειρωνικά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στον Μιτ Ρόμνεϊ που υποστήριξε πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για απομεινάρια του ψυχρού πολέμου.

“Αρχικά είπατε ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν, στη συνέχεια είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα λέτε ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας. Κάθε φορά που εκφράζετε μία άποψη, κάνετε λάθος”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στη διάρκεια μιας έντονης αναμέτρησης όπου ο Μπαράκ Ομπάμα δεν άφησε από τα μάτια του τον αντίπαλό του.

Στο στόχαστρο του δεν βρέθηκε μόνο ο Μίτ Ρόμνει αλλά και οι προηγούμενοι ρεπουμπλικανοι πρόεδροι και η πολιτική που εφάρμοσασν στο Ιρακ. “Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ, αν και δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής. Είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάντοτε στρατιώτες στο Ιράκ”, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα . Εμείς θέλουμε την επιστροφή των στρατευμάτων στην πατρίδα, υποστήριξε.

Κοινή ήταν η στάση τους στο ζήτημα του Ιραν παρότι ο Μιτ Ρόμνει υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι οι Δημοκρατικοί κράτησαν αδύναμη στάση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιραν  για να απαντήσει ο Ομπάμα πως “οσο θα είμαι πρόεδρος, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο”. Παράλληλα επιβεβαίωσε την πάγια αμερικανική πολιτική, στήριξης του Ισραήλ λέγοντας ότι εάν το Ισραήλ δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του.

Υπήρξαν και στιγμές που ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε τις εντυπώσεις με το γνωστό του ύφος απαντώντας σαρκαστικά στον αντίπαλό του, όταν εκείνος ισχυρίσθηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τα λιγότερα πλοία στην ιστορία του από το 1917. “Εχουν επίσης λιγότερα άλογα και ξιφολόγχες” του απάντησε.

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ όταν ερωτήθηκε για τον αγώνα εναντίον της Αλ Κάιντα εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα. “Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο
κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα . Αλλά δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς”.

Το κοινό πάντως, ανέδειξε τον Ομπάμα νικητή της χθεσινής τηλεοπτικής μονομαχίας με 48% έναντι 40%  του Μιτ Ρόμνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

“Συμφωνώντας με τον Ομπάμα σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ρόμνεϊ τήρησε σώφρονα στάση και προσπάθησε να μετατοπίσει τη συζήτηση σε οικονομικά θέματα, στα οποία θεωρεί ότι είναι πιο ικανός”, δήλωσε η Ντότι Λιντς καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του American University.

Οι δύο αντίπαλοι ισοβαθμούσαν μέχρι χθες  στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα διαθέτει σαφές προβάδισμα σε πολιτείες όπως το Οχάιο, όπου ο Ρόμνεϊ θα πρέπει να βελτιώσει τα ποσοστά του  εάν θέλει να «διώξει» την οικογένεια Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

 

Check Also

ΗΠΑ: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει με ακρίβεια 90% τα εγκλήματα… μία εβδομάδα πριν συμβούν!

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει στοιχεία για την προηγούμενη …

Η Ευρώπη δίνει «παράθυρο» για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035

«Παράθυρο» για τη συνέχιση της χρήσης οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, …