4 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια  Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση τόσο στην ενημέρωση του κοινού αναφορικά με την νόσο, όσο και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας αφού είναι κοινή διαπίστωση ότι ποσοστό του 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση προληπτικών ενεργειών όπως είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς τσιγάρο, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους, η ένταξη της φυσικής άσκησης, ισορροπημένης διατροφής, υγιεινής δίαιτας στο καθημερινό πρόγραμμα του καθενός, η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, και η πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Η Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου του ΟΗΕ, υπολογίζει πως μέχρι το 2030 οι θάνατοι από τις διάφορες μορφές της νόσου θα ανέλθουν στα 21,6 εκατομμύρια ετησίως. Σε περίπου ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίες αναφέρουν ότι μέχρι το 2035 οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 24 εκατομμύρια παγκοσμίως. Γενικά, ο καρκίνος θεωρείται η δεύτερη αιτία θανάτου αφού ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πεθαίνει από καρκίνο. Στη χώρα μας τα νέα κρούσματα καρκίνου υπολογίζονται γύρω στα 3.000 άτομα το χρόνο ενώ οι καταγραμμένοι ως καρκινοπαθείς ανέρχονται στα 30.000 άτομα που τυγχάνουν θεραπείας.

Στον αντίποδα των πιο πάνω δυσοίωνων προβλέψεων βρίσκεται η ανακάλυψη νέων φαρμάκων που αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τον περιορισμό της ασθένειας και την αντιμετώπισή της. Επίσης, οι έρευνες έδειξαν ότι ο καρκίνος μπορεί να προβλεφτεί και ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου εξαρτάται από τον συνδυασμό γονιδίων και τρόπου ζωής.

Στην Κύπρο οι καρκινοπαθείς έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στις προσπάθειες του Κράτους να στηρίξει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, συμβάλλουν με ουσιαστικό και αξιοσημείωτο έργο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες στον τομέα κυρίως της ανακουφιστικής φροντίδας. Η ανακούφιση από τον πόνο και η παρηγορητική φροντίδα αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Η συνεργασία της κοινωνίας με τους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων δομών που θα προσφέρουν στον ασθενή ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια σε όλη την πορεία της ασθένειας του είναι απαραίτητη.

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζοντας την προσφορά των Οργανώσεων του τόπου μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, στηρίζουμε τις δράσεις τους σεβόμενοι την αυτονομία και ανεξαρτησία τους. Πιστεύουμε ότι η πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου αφορά όλους και γι’ αυτό όλοι – Πολιτεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ενεργοί πολίτες – θα πρέπει να συμπράξουν στη μάχη κατά του καρκίνου, και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να αναβάθμιση των υπηρεσιών πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και ανακουφιστικής φροντίδας.