4 δισ ευρώ η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης-τρόικα στον υπολογισμό της βοήθειας στην Κύπρο

Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη τρόικα με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των δανειστών να απαιτούν συνεχώς νέα μέτρα ύψους 1,2 δις ευρώ.  Αυτό προέκυψε από τη σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών παρόντες των υπουργών Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θωρεί ότι  το ύψος της βοήθειας που χρειάζεται η Κύπρος  για την χρηματοδότηση των τραπεζών ανέρχεται στα 10 δις ευρώ αντί 6 δις ευρώ που υπολογίζει η Λευκωσία.  Μετά τις αξιώσεις της τρόικα, για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο μικροσκόπιο μπήκε η διαχείριση του δημοσίου τομέα, οπότε και αποφασίστηκε ο διορισμός ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης ο οποίος θα αξιολογήσει τη λειτουργία του τομέα.

Η έρευνα θα δώσει έμφαση σε φοροεισπρακτικά τμήματα, αλλά και Υπουργεία που έχουν να κάνουν με έσοδα και δαπάνες, όπως το Υπουργείο Υγείας. Μέσα από τις επαφές και μελέτες τους, οι τεχνοκράτες της Τρόικα θεωρούν ότι υπάρχουν τμήματα και υπηρεσίες που χρειάζονται βελτίωση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σκληρά για να προστατέψει βασικές κατακτήσεις του λαού και να διασφαλίσει την προοπτική της ανάπτυξης της οικονομίας.

«Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, λόγω των θέσεων της τρόικα, είναι δεδομένες και τις γνωρίζουν τα κόμματα, γιατί ο πρόεδρος τα ενημέρωσε, όταν ολοκληρώθηκε η εξ’ αποστάσεως διαπραγμάτευση. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης ο πρόεδρος θα ενημερώσει ξανά τις πολιτικές δυνάμεις», κατέληξε.

 

Check Also

Υπ. Υγείας: Επανεξέταση μετά τον Σεπτέμβριο για εκδηλώσεις, φεστιβάλ κτλ

Share Twitter Στοχευμένα και με αργό ρυθμό η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων Σε πρόσφατες δηλώσεις …

Επεισοδιακή σύλληψη 2 προσώπων για υπόθεση ναρκωτικών

Share Twitter Επεισοδιακή σύλληψη 2 προσώπων για υπόθεση ναρκωτικών Στη σύλληψη δύο προσώπων, ηλικίας 37 …