4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φλεβάρη 2014, θα βασιστεί στην επιτυχημένη εκστρατεία αφύπνισης για το καρκίνο.  Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου  που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.

Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.

Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

Με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Αναμονή μηνών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς με καρκίνο να «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής, απίστευτη ταλαιπωρία ανθρώπων «λαβωμένων» από την ασθένεια για εξεύρεση φαρμάκων, έλλειψη ξενώνων για τη φιλοξενία ασθενών με καρκίνο, αδιαφορία του κράτους απέναντι στον ασθενή, αλλά και έλλειψη πολιτικής για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους, συνθέτουν την πραγματικότητα που ζει στην Ελλάδα και Κύπρο ο καρκινοπαθής ασθενής.

Παγκόσμιο μήνυμα υποστήριξης

Η πρόληψη είναι ο πιο οικονομικός και βιώσιμος τρόπος να μειωθεί ο καρκίνος μακροπρόθεσμα. Η αποτελεσματική πρόληψη καρκίνου σε εθνικό επίπεδο αρχίζει με ένα εθνικό σχέδιο ελέγχου του καρκίνου το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε χώρας. Το εθνικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει προγράμματα που μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε κινδύνους και ενδυναμώνουν την ικανότητα των ανθρώπων να υιοθετούν ένα τρόπο ζωής που προάγει την καλή υγεία.

Δύο ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να εμποδίσουν τον καρκίνο από μολύνσεις: ο καρκίνος στο συκώτι με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β και τον καρκίνο της μήτρας με το αντίστοιχο εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση του καρκίνου και θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στα προγράμματα εθνικού εμβολιασμού και στα προγράμματα αντιμετώπισης καρκίνου.

Μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με μολύνσεις

Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, το θέμα δεν είναι να γίνουν συμπεριφοριστικές αλλαγές καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν διπλή έκθεση, μολύνσεις προκαλούμενες από καρκίνο.

Χρόνιες μολύνσεις εκτιμάται ότι προκαλούν περίπου το 16% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, με αυτό το ποσοστό να ανέρχεται στο 23% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι πιο συχνοί καρκίνοι στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως στο συκώτι, στη μήτρα και στο στομάχι σχετίζονται με μολύνσεις της ηπατίτιδας, του ελικοβακτηριδίου.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας

Οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο προλαμβάνονται επηρεάζοντας την πολιτική σε παράγοντες πέραν της υγείας, κάνοντας αλλαγές μόνο στο σύστημα υγείας.

Παγκόσμιο μήνυμα υποστήριξης

Διευρύνοντας τη μελλοντική ανάπτυξη στοχεύουμε σε παρεμβάσεις που αυξάνουν τη δυνατότητα πρόληψης και μη εξάπλωσης του καρκίνου, ενδυναμώνοντας τα συστήματα υγείας και προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις.