Νεοφύτου: Αυτό που πρέπει να κατοχυρώσουμε ως Κεκτημένο είναι την θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για κατάργηση Εγγυήσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήλωση Προέδρου ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την Σύσκεψη Εθνικού Συμβουλίου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά

Αυτό που πρέπει να κατοχυρώσουμε ως Κεκτημένο είναι την θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για κατάργηση Εγγυήσεων, μονομερών δικαιωμάτων, αποχώρηση κατοχικού στρατού, οι Εγγυήτριες Δυνάμεις δεν μπορούν να είναι αυτές που θα εποπτεύουν την εφαρμογή της λύσης και για τα αγήματα ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ να αποφασιστεί σε ανώτατο επίπεδο Πρωθυπουργών

Ήταν μια εξαιρετική συνεδρία. Είχαμε την ευκαιρία πέραν από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ενημερωθούμε και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος.

Θα επαναλάβω αυτά που είναι κομμάτι της ιστορίας μας: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει το ανιδιοτελές στήριγμα στον αγώνα μας για απελευθέρωση. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος, η Ελλάδα συμπαρίσταται στον αγώνα μας και η συζήτηση η σημερινή ήταν αποκλειστικά για τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων που αφορούν τόσο την Συνθήκη Εγγύησης όσο και την Συνθήκη Συμμαχίας.

Καταγράφουμε αυτό που και σήμερα ήταν επιβεβαιωμένο. Το «Πακέτο Γκουτέρες», όσον αφορά τα θέματα «Εγγύησης και Ασφάλειας», το ΔΗΣΥ τον βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο όπως επίσης και η όλη συμπεριφορά και τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.

Θέλω να καταλήξω λέγοντας, πως έστω και εάν δεν πετύχαμε στο Κραν Μοντανά αυτό που είναι ο Εθνικός μας στόχος που είναι μια λειτουργική λύση του κυπριακού, πρέπει να κρατήσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού στο επίκεντρο ήταν τα θέματα «Ασφάλειας και Εγγυήσεων». Και δεύτερο, που πρέπει να κατοχυρώσουμε ως κεκτημένο στην προσπάθειά μας για επίλυση του κυπριακού, όπως έχει περιγράψει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο δείπνο της 30ης Ιουνίου αλλά το επανέλαβε και στο δείπνο της 6ης Ιουλίου, ότι:

• Πρώτον πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή δικαιώματα αλλά και η Συνθήκη Εγγυήσεων,

• Δεύτερον ότι δεν μπορούν οι Εγγυήτριες Δυνάμεις να είναι αυτές που θα εφαρμόσουν και θα εποπτεύουν μια λύση του κυπριακού, και

• Τρίτον ότι πέραν της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, πρέπει να γίνει συζήτηση στο ανώτατο επίπεδο των Πρωθυπουργών για να βρεθεί η καταληκτική ημερομηνία για αποχώρηση τόσο της ΤΟΥΡΔΥΚ όσο και της ΕΛΔΥΚ.

Αυτό το πλαίσιο θεωρώ ότι έχουμε εθνική υποχρέωση να το κρατήσουμε και να το κάνουμε πράξη σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι μόνο θέση δική μας. Αλλά η αξία του είναι ότι ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά υιοθετεί την εθνική μας θέση στα θέματα «Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Κ. Πομηλορίδης: Βεβαίως ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο ανώτατο επίπεδο κατά πόσο θα είναι ρήτρα κατάργησης και αποχώρησης στρατευμάτων ή επαναξιολόγηση…

Απάντηση: Μιλάμε για τους 650. Διότι ήταν ξεκάθαρος και απόλυτος ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι όλος ο κατοχικός στρατός πρέπει να αποχωρήσει και όσον αφορά τα αγήματα των 650 και 950 θα θα είναι θέμα των Πρωθυπουργών κατά πόσο –θα πω τους αγγλικούς όρους- θα υπάρξει sunset close, που ήταν η δική μας θέση, ή review.

Α. Βικέτος: Κύριε Πρόεδρε, το θέμα Ασφάλειας – Εγγυήσεων εσείς εκτιμάτε ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει η Λευκωσία και να είναι υποβοηθητική η Αθήνα ή τον πρώτο λόγο τον έχει η Αθήνα; Και επίσης, εάν ο κ. Τσαβούσογλου αποδεχόταν τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και υπήρχε μια κατάληξη σε συμφωνία, εκτιμάτε ότι αυτή η συμφωνία θα περνούσε σε δημοψήφισμα στην ε/κ κοινότητα;

Απάντηση: Για τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων και βεβαίως έχει λόγο η Ελλάδα διότι είναι μέρος και της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συμμαχίας. Θα πω και εδώ την άποψη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ έβαλε ένα πακέτο, που θεωρώ ότι ικανοποιεί απόλυτα τις θέσεις της δικής μας πλευράς και η θέση απ’ εδώ και μπρος θα πρέπει να είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Διεθνής Παράγοντας θα πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία, και εάν η Τουρκία επιδείξει καλή βούληση να δεχτεί, όχι τις θέσεις τις δικές μας, τις θέσεις όπως τις κατέγραψε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανοίγει ο δρόμος για μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος.

Κ. Πομηλορίδης: Αυτό είναι το συμπέρασμα της Σύσκεψης για τα επόμενα βήματα;

Απάντηση: Αυτή είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Α. Βικέτος: Δεν μου απαντήσατε κατά πόσο εάν γινόταν αποδεχτή η πρόταση Αναστασιάδη, και υπήρχε λύση, αυτή θα περνούσε σε ένα δημοψήφισμα

Απάντηση: Πρώτα να βρούμε λύση, και μετά συζητούμε για δημοψηφίσματα.