“Σκωτσέζικο ντους” – Γιατί είναι ευεργετικό;

“Σκωτσέζικο ντους” – Ο μύθος λέει ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Σκωτία όπου οι τσιγκούνηδες Σκωτσέζοι για να εξοικονομούν χρήματα από την κατανάλωση νερού ξεκινούσαν να κάνουν ντους με ζεστό νερό και τελείωναν με κρύο.

Η επιστήμη όμως  ανακάλυψε ότι η εναλλαγή ζεστού με κρύο νερό είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού τονώνει το σώμα, μας κάνει να ξυπνήσουμε γρήγορα και 5 λεπτά σκωτσέζικου ντους ισούνται με μια ώρα περίπατο.

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα όφελη του ζεστού και κρύου ντους; Πρώτα απ’όλα είναι κατάλληλο για να ξυπνήσουμε γρήγορα, επίσης και για την καλή τόνωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγα λεπτά ζεστού και κρύου ντους είναι ίση με μια ώρα περίπατος.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη φράση «σκωτσέζικο ντους» με την μεταφορική έννοια της ψυχρολουσίας, δηλαδή της εναλλαγής ζεστού-κρύου στη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων.

Το σκωτσέζικο ντους, όμως, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή θεραπείας σε ιαματικά λουτρά. Ως θεραπεία προσφέρεται σχεδόν στην πλειοψηφία των ιαματικών λουτρών και κέντρων ευεξίας παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια του ντους ο χρήστης στέκεται σε μια κλειστή καμπίνα ντους, ενώ ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής ή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα βαλβίδων ρίχνει σταδιακά ζεστό και κρύο νερό. Το κυκλοφορικό σύστημα επωφελείται πολύ από αυτούς τους κύκλους διαστολής και συστολής.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως η προέλευση του όρου «σκωτσέζικο ντους» μπορεί να προέρχεται από τον άστατο καιρό της Σκωτίας. Είναι πιθανό ότι οι συνεχείς αναστροφές της θερμοκρασίας «ευθύνονται» για την ευεργετική επίδραση που έχει η ατμόσφαιρα της Σκωτίας στο κυκλοφορικό σύστημα των κατοίκων της.

Το σύγχρονο σκωτσέζικο ντους περιγράφεται ως μια χαλαρωτική θεραπεία και πολλές μονάδες σχεδιάστηκαν για να παρέχουν αυτή τη θεραπεία σε χώρους με συντονισμένα συστήματα φωτισμού και χαλαρωτική μουσική.

Όπως αναφέραμε, άποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η παράδοση της Σκωτίας στη λιτότητα ενθάρρυνε τους λουόμενους να εναλλάσσουν ανέξοδα το κρύο με το ζεστό νερό για να μην χρησιμοποιούν συνεχώς το ζεστό νερό που ήταν πιο ακριβό. Ετσι οι κάτοικοι ευεργετούνταν μεν από το ζεστό νερό, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να… πονάει η τσέπη τους. Το νερό στο σκωτσέζικο ντους εξακολουθεί να εναλλάσσεται από ζεστό σε κρύο, αλλά αυτή η θεωρία δεν αντικατοπτρίζει τα ευεργετικά οφέλη του κυκλοφορικού συστήματος. Το πιο πιθανό είναι η συγκεκριμένη πατέντα να διατέθηκε αρχικά στην αγορά της Σκωτίας και έτσι να πήρε το όνομά της ως «σκωτσέζικο ντους», κάτι ανάλογο δηλαδή με το «σουηδικό» μασάζ.

Μερικοί θεραπευτές αναφέρουν το σκωτσέζικο ντους ως τη σκωτσέζικη θεραπεία του σωλήνα. Καθώς ο χρήστης μπαίνει σε ένα κλειστό ντους, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί ένα ακροφύσιο ντους υψηλής πίεσης για να κατευθύνει με ελεγχόμενο τρόπο το ζεστό νερό από πάνω προς τα κάτω. Το ζεστό νερό ενθαρρύνει το άνοιγμα των φλεβών και των αρτηριών του χρήστη, δημιουργώντας μεγαλύτερη ροή αίματος προς την επιφάνεια. Σε ένα καθορισμένο σημείο ο θεραπευτής ενεργοποιεί σύντομα τον ψεκασμό με κρύο νερό. Το κυκλοφορικό σύστημα του χρήση αντιδρά άμεσα.

Ο κύκλος του ζεστού και κρύου σκωτσέζικου ντους συνεχίζεται για αρκετά λεπτά, ενώ ο χρήστης ενθαρρύνεται να συνεχίσει άλλες θεραπείες spa, για να ολοκληρώσει τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την αίσθηση της αναζωογόνησης. Η ποιότητα της θεραπείας εξαλείφει όλα τα «υπόλοιπα» πνευματικής και κινητικής νωθρότητας.

Για όσους προτιμούν να γευθούν τα οφέλη του σκωτσέζικου ντους σε ιδιωτικό χώρο, καθώς σε αρκετά spa μπορεί να μπουν ταυτόχρονα πολλοί χρήστες στην καμπίνα, έχουν πλέον σχεδιαστεί εμπορικά διαθέσιμες μονάδες για να κάνει κάποιος σκωτσέζικο ντους στο σπίτι του.