Ο Nasdaq σε ιστορικό υψηλό

Με πτώση έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, παρά τα νέα υψηλά που πέτυχαν ενδοσυνεδριακά, μετά τη δήλωση της Βόρειας Κορέας ότι θα προχωρήσει κανονικά με την σχεδιαζόμενη πυρηνική δοκιμή. Πριν την ανακοίνωση, που έγινε λίγο πριν το κλείσιμο της Wall Street, οι αμερικανικές μετοχές κινούνταν σταθεροποιητικά, ωστόσο ο δείκτης μεταβλητότητας Vix διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2006.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 20.975 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,1% στις 2.396 μονάδες και ο Nasdaq με οριακή άνοδο 0,3% στις 6.120 μονάδες.

Οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν να ακολουθούν πολύ καλή πορεία, χάρη και στα καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου αρκετών εισηγμένων εταιρειών. Βάσει στοιχείων της FactSet το 75% των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 έχουν κατορθώσει να ισοφαρίσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το 66% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τις πωλήσεις τους.

Ο δείκτης μεταβλητότητας ή «φόβου» CBOE Vix υποχώρησε χαμηλότερα από τις 10 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν 11 ετών.

«Με ξαφνιάζει το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας βρίσκεται τόσο χαμηλά, καθώς τόσο εάν εξετάσει κάποιος τα γεωπολιτικά ρίσκα όσο και τα μακροοικονομικά δεδομένα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στο διπλάσιο επίπεδο από αυτό που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή», εκτιμά ο Eric Weigel, κορυφαίο στέλεχος της Global Focus Capital.

O Vix έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% κατά τον τελευταίο μήνα και κατά 25% σε σύγκριση με τις 25 Απριλίου, βοηθούμενος και από την επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ο δείκτης NFIB έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υποχώρησε τον Απρίλιο, ενώ τα αποθέματα χονδρικής ενισχύθηκαν 0,2% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι θα υποχωρούσαν 0,1%.