ΠτΔ: Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι το ποια περιοχή θα διοικείται από ποιους δεν έχει τόση σημασία

Αυτό που επιδιώκουμε είναι ακριβώς μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέσα από τις αρχές και αξίες της ΕΕ αλλά και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνεργασία πέρα και μακριά από τις όποιες φοβίες και ανησυχίες, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε απόψε τα εγκαίνια του Μουσείου Ραδιοτηλεόρασης του ΡΙΚ κατά τη διάρκεια των οποίων απηύθυνε χαιρετισμό και ακολούθως ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Θανάσης Τσώκος χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει την κατεχόμενη Κερύνεια.

Λαμβάνοντας το δώρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «να ευχηθώ όπως τα ερτζιανά του ΡΙΚ φτάνουν από άκρο εις άκρο έτσι και ο κάθε πολίτης, Ελληνοκύπριος και Τουρκοκύπριος, να έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας, να θεωρεί ότι η Πάφος, η Κερύνεια, ο Απόστολος Ανδρέας είναι τα κοινά σύνορα της πατρίδας μας και αυτό που σήμερα προσπαθούμε, οι ευθείς αμέσως εξελίξεις θέλω να ελπίζω ότι θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε μια λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις πραγματικής ειρηνικής συμβίωσης».

Πρόσθεσε ότι «θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι το ποια περιοχή θα διοικείται από ποιους δεν έχει τόση σημασία», σημειώνοντας ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι ακριβώς μέσα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέσα από τις αρχές και αξίες της ΕΕ αλλά και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα να διασφαλίσουμε ακριβώς αυτή την απρόσκοπτη συνεργασία πέρα και μακριά από τις όποιες φοβίες και ανησυχίες».

Είπε ακόμη ότι επειδή λέγονται πολλά ο ίδιος επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ορισμένα γεγονότα, σημειώνοντας ότι «δεν είναι θέμα απάντησης είναι θέμα ξεκαθαρίσματος. Παραδείγματος χάρη, ακούω για τη Δημόσια Υπηρεσία και ξεχνούν κάποιοι να πουν ότι αυτό που συζητούμε για την όποια Δημόσια Υπηρεσία, τα Δικαστήρια κλπ αφορά το ομόσπονδο κράτος ή τους υπαλλήλους του ομόσπονδου κράτους, τους 1500 ή 2000.
Οι υπόλοιποι των υπαλλήλων θα έχουν τη Δημόσια Υπηρεσία της ελληνοκυπριακής πολιτείας, όπως και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τη δική τους Δημόσια Υπηρεσία, θα έχουμε τα δικά μας δικαστήρια, θα έχουν τα δικά τους δικαστήρια, αλλά θα υπάρχει και το ομόσπονδο δικαστήριο που είναι εντελώς διαφορετικός ο ρόλος από αυτόν που σήμερα γνωρίζουμε αφού θα ασχολείται με συνταγματικά θέματα που αφορούν ενδεχόμενα διαφορές της κεντρικής κυβέρνησης με τις τοπικές κυβερνήσεις των ομοσπόνδων πολιτειών κ.ο.κ.

Η κάθε μια πολιτεία θα έχει το δικό της σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, το σύστημα υγείας, οι ραδιοσυχνότητες, οι οποίες βεβαίως θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση αλλά θα ρυθμίζουν και θα δημιουργούν ένα καθεστώς που επιτέλους να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη ή η σημερινή Βαβυλωνία που επικρατεί όχι μόνο στις συχνότητες αλλά ευρύτερα στη ζωή μας».

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε «να είναι η απαρχή σήμερα, έτσι όπως το φαντάζομαι, που το ΡΙΚ ακούεται παντού, να ακούεται ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός παντού σε όλη την Κύπρο αλλά με τον ίδιο τρόπο ροής να είναι και η πορεία των πολιτών μας, ελεύθερα να διακινούνται, ελεύθερα να εγκαθίστανται, ελεύθερα να πιστέψουν επιτέλους σε αυτή την πατρίδα. Τα σύνορα της Πάφου, τα σύνορα της Κερύνειας, του Αποστόλου Ανδρέα θα είναι κοινά για όλους τους νόμιμους πολίτες που κατοικούν σε αυτή τη χώρα».