Πρόταση νόμου για μειωμένο ΦΠΑ στην αγορά κύριας κατοικίας

Πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ οδηγείται  στην Ολομέλεια που στόχο έχει να επωφελούνται πολίτες από την καταβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για αγορά κύριας κατοικίας, οι οποίοι έχουν ήδη επωφεληθεί στο παρελθόν αλλά επέστρεψαν το αρχικό ποσό με το οποίο επωφελήθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και εισηγητής της πρότασης νόμου Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεγκριμένα ανέφερε «υπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις σε ένα πάρα πολύ κοινωνικό νομοθετικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα στους Κύπριους πολίτες, στους Ευρωπαίους αλλά και τρίτων χωρών, αγοράζοντας την πρώτη κατοικία να πληρώνουν μειωμένο συντελεστή από 19% σε 5%».

Πρόσθεσε, «πλήρωναν (οι πολίτες) το 15% του ΦΠΑ και τους επιστρεφόταν το 10%». Δηλαδή, εξήγησε, «αν ένα νεαρό ζευγάρι αγόραζε ένα διαμέρισμα €100.000, πλήρωνε €15.000 ΦΠΑ και το κράτος του επέστρεφε τις €10.000».

Εάν «στα επόμενα χρόνια λόγο της οικονομικής του δυνατότητας ή με την απόκτηση παιδιών αποφάσιζε να πουλήσει το διαμέρισμα για να πάει σε κάποιο μεγαλύτερο, επιστρέφοντας τις €10.000 θα μπορούσε να αγοράσει και να αντικαταστήσει το διαμέρισμα με μειωμένο συντελεστή».

Συνέχισε  «αν ένα νεαρό ζευγάρι μετά από το γάμο τους, που αγόρασαν ένα διαμέρισμα, απέκτησαν δύο, τρία παιδιά και θέλουν να αντικαταστήσουν το διαμέρισμα, θα κληθούν να πληρώσουν για το νέο διαμέρισμα 19% (ΦΠΑ)».

«Θεωρούμε πάρα πολύ κοινωνικό αυτό το μέτρο και ευελπιστούμε ότι θα τύχει της ομόφωνης στήριξης όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.