Στο Κάιρο ο Πρόεδρος για τη Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στο Κάιρο, όπου σήμερα, 11 Οκτωβρίου, θα συμμετέχει στις εργασίες της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου. Κατά την άφιξη του στο Κάιρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, κ. Τάρεκ Ελ Μόλα.

Στη Συνάντηση, η οποία αποτελεί την 4η κατά σειρά Τριμερή Συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στις τρεις χώρες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης, Γεωργίας κ. Νίκος Κουγιάλης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.

Μετά τη διμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Πρωθυπουργος της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας θα φυτέψουν συνολικά τρία ελαιόδεντρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που θα συμβολίζουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Στη συνέχεια οι τρεις ηγέτες θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των τριών χωρών.

Μετά την Τριμερή Συνάντηση οι ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. Αναμένεται επίσης η έκδοση κοινής διακήρυξης για τα αποτελέσματα των συνομιλιών ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των τριών χωρών.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Σίσι προς τιμή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού Τσίπρα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν την Τριμερή περιλαμβάνονται η Ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία, το περιβάλλον, οι αερομεταφορές, οι θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο.

Σήμερα το απόγευμα, ο Υπουργος Μεταφορών θα υπογράψει Συμφωνία για τις Αεροπορικές Μεταφορές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στην Κύπρο το πρωί της 12ης Οκτωβρίου.