Κ.Ε: Άριστες σχέσεις ανάμεσα στους Προέδρους Αναστασιάδης και Σίσι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια παρά πολύ εποικοδομητική συνάντηση που αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και στην Αίγυπτο αλλά και τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στους Προέδρους Αναστασιάδης και Σίσι.

Πέντε ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση:

Πρώτο, ήταν η επερχόμενη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου.

Δεύτερο, συζητήθηκε σε έκταση η σχέση της ΕΕ και της Αιγύπτου. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη του ευαρέσκεια το ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στις σχέσεις του Καϊρου με τις Βρυξέλλες ως μια χώρα που αντιλαμβάνεται απόλυτα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αλλά και τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής.

Τρίτο, συζητήθηκε το Κυπριακό, οι τελευταίες εξελίξεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σίσι για το ρόλο που η Αίγυπτος διαδραματίζει στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Τέταρτο, συζητήθηκαν οι διμερείς μας σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά και στην πρόσφατη συμφωνία που υπογράφτηκε στη Λευκωσία ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς και η οποία αποτελεί την απαρχή μιας πιο θεσμοθετημένης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες

Πέμπτο έγινε εκτενής συζήτηση για τις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή μας, στη γειτονιά μας, υπάρχουν κοινές ανησυχίες, κοινές έγνοιες και είναι μέσα από κοινές δράσεις που θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτές».