3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

3 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ακοής – Σημαντικότερες αιτίες απώλειας

Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας ταλαιπωρείται από προβλήματα ακοής.Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού κάθε ηλικίας ταλαιπωρείται από προβλήματα ακοής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:

  • Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
  • Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
  • Θόρυβος.
  • Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
  • Γεροντική ηλικία.
  • Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.

Από τι κινδυνεύετε αν φοράτε ακουστικά για μουσική

Η μουσική είναι ένα τέτοιο πρόβλημα για την ακοή μας, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο κακό είναι. Με τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα να είναι πλέον και συσκευές για μουσική, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ακουστικά πολλές ώρες την ημέρα.

Το πρόβλημα με τα αυτά τα ακουστικά είναι ότι η πηγή του ήχου είναι πολύ κοντά στο τύμπανο του αυτιού, το οποίο σημαίνει και ότι προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη.

Η απώλεια της ακοής μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως είναι η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους, λοιμώξεις, η έκθεση σε δυνατή μουσική για παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες περιόδους κ.α.

Μόλις αρχίσετε να χάνετε την ακοή σας δεν μπορείτε να την ξανακερδίσετε. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λεπτές τρίχες στο αυτί σας που λαμβάνουν τις ηχητικές δονήσεις, οι οποίες στη συνέχεια διαβιβάζονται στο τύμπανο του αυτιού σας. Όταν είστε εκτεθειμένοι σε δυνατούς θορύβους και δυνατή μουσική οι τρίχες αυτές φθείρονται και καταστρέφονται. Όταν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τίποτα για να “πιάσει” τις ηχητικές δονήσεις από το περιβάλλον.

Γι’ αυτό πρέπει να περιορίσετε την έκθεσή σας σε δυνατούς θορύβους, να αφαιρείτε το “κερί” του αυτιού με ασφάλεια και να επικοινωνείτε άμεσα με το γιατρό σας σε περίπτωση λοίμωξης.