29 Μαΐου 2019: Διεθνής Ημέρα Κυανόκρανων

29 Μαΐου 2019: Διεθνής Ημέρα Κυανόκρανων

Η Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμή σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ:

Σήμερα τιμούμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες που έχουν υπηρετήσει ως ειρηνευτές Ηνωμένων Εθνών από την πρώτη μας αποστολή το 1948.

Θυμόμαστε τα περισσότερα από 3.800 μέλη του προσωπικού μας που πλήρωσαν με το υπέρτατο τίμημα.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στους 100.000 πολίτες, αστυνομικούς, και στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο σήμερα, καθώς και προς τις χώρες που συνεισφέρουν αυτούς τους γενναίους και αφοσιωμένους κυανόκρανους, γυναίκες και άνδρες.

Φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη εορτάζουν τα 20 χρόνια από τότε που το Συμβούλιο Ασφαλείας δημιούργησε την πρώτη ειρηνευτική αποστολή για την προστασία αμάχων.

Οι Κυανόκρανοι προστατεύουν καθημερινά άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη βία, συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο.

Σε αυτό το πνεύμα, αυτή τη Διεθνή Ημέρα, απονέμεται για πρώτη φορά το Μετάλλιο Εξαιρετικού Θάρρους “Λοχαγός Μπάιε Ντιάγνε”.

Αποτίουμε φόρο τιμής στον στρατιώτη Τσάνσυ Τσιτέτε από το Μαλάουϊ, που υπηρέτησε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και πέθανε προσπαθώντας να σώσει τη ζωή ενός συναδέλφου κυανόκρανου.

Η διατήρηση της ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί ζωτική επένδυση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Αλλά απαιτεί ισχυρή διεθνή δέσμευση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία «Δράση για την Διατήρηση της Ειρήνης» (“Action for Peacekeeping”), η οποία στοχεύει να καταστήσει τις αποστολές μας ισχυρότερες, ασφαλέστερες και πιο κατάλληλες για το μέλλον.

Για εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση σύρραξης σε όλο τον κόσμο, οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις αποτελούν αναγκαιότητα και ελπίδα. Ας εργαστούμε από κοινού για να καταστήσουμε την διατήρηση της ειρήνης πιο αποτελεσματική στην προστασία των ανθρώπων και στην προώθηση της ειρήνης.

Σας ευχαριστώ.

Check Also

Έρχεται νέο γενικό «lockdown» στη Βρετανία…

Share Twitter Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει γενικό «Lockdown» σε ένα μεγάλο μέρος της …

Ταϊλάνδη: Χάλασε η ρόδα σε λούνα παρκ και άρχισε να γυρίζει ανεξέλεγκτα! (Video)

Share Twitter Είναι από τα πιο τρομακτικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν σε λούνα …