Ιδιαίτερα σημαντικό το κείμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία στα Συμπεράσματα της Συνόδου

Στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, αναφέρθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε το κείμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία στα Συμπεράσματα της Συνόδου ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο Κ. Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος είχε μια σειρά πολύ σημαντικών επαφών, στο περιθώριο της εδώ παρουσίας του στη Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.

Συναντήθηκε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η επιθυμία της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγινε συζήτηση για την πρόσφατη απόφαση της βρετανικής εταιρείας BG International για να επενδύσει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια απόφαση που ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς ανάμεσα σε Λευκωσία και Λονδίνο, ενώ συζητήθηκαν και το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου στην περιοχή, στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη, και η συνεχής επαφή με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο –σύντομα θα γίνει η τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κυπριακή Δημοκρατία.

Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για τον ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες την ευκαιρία να συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ που βρισκόταν στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας. Αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, πώς διαμορφώνεται ο διάλογος, τα θέματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, αλλά και πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και πάλι με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα είναι παρών στη Διάσκεψη στο Παρίσι για τις Κλιματικές Αλλαγές και ενδεχομένως να υπάρξει και εκεί μια νέα συνάντηση.

Ο Πρόεδρος είχε επίσης συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κύπρο.

Υπήρξε, επίσης, συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, μια συνάντηση συνέχεια αυτής που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας στη Νέα Υόρκη.

Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας και πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των θέσεων αυτών, καθώς, επίσης και το επερχόμενο εντός του 2016 ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Ινδίας για να επισκεφθεί τη χώρα και να γίνουν συζητήσεις για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά στο Κυπριακό στα Συμπεράσματα της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα κείμενο πάρα πολύ ικανοποιητικό, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζεται η ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται αναφορά σε αρκετά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου και του 541 και του 550, υπάρχει αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων, ενώ γίνεται και ξεκάθαρη αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Είναι ένα ψήφισμα που προέρχεται από πέραν των 50 χωρών, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Αφρικής, άρα σε αυτό το πλαίσιο και ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα συγκυρία, το θεωρούμε ως ιδιαίτερα σημαντικό».