21,7% περισσότερη αποδοτικότητα από νέα φωτοβολταϊκά

Επιστήμονες του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών στην ηλιακή ενέργεια και το υδρογόνο ZWS με μια νέα φωτοβολταϊκή κυψέλη δισεληνοϊνδιούχου χαλκού (CIGS) πέτυχαν αποδοτικότητα ρεκόρ στη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική με 21,7%.

Οι Γερμανοί του ZWS κατέρριψαν το ρεκόρ που πέτυχαν νωρίτερα μέσα στο έτος οι σουηδοί μηχανικοί της εταιρείας Midsummer κατά 0,7%, αλλά και αυτό που είχαν πετύχει οι ίδιοι πέρυσι (20,8%).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ZSW, Μίκαελ Ποβάλα η νέα απόδοση 21,7% στα φωτοβολταϊκά λεπτού υμενίου διευρύνει το προβάδισμα της τεχνολογίας CIGS έναντι των συμβατικών κυψελών πολυκρυσταλλικού πυριτίου κατά 1,3%.

«Η πρόοδος που σημειώθηκε επιβεβαιώνει γι’ άλλη μια φορά το τεράστιο τεχνολογικό δυναμικό των φωτοβολταϊκών λεπτού υμενίου CIGS» δήλωσε ο Ποβάλα στο pv-magazine. «Τα εργαστηριακά στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις της απόδοσης σε αυτού του είδους την τεχνολογία. Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο το κόστος της τεχνολογίας CIGS».

Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση που έχει παρατηρηθεί έως τώρα σε φωτοβολταϊκά τέτοιου τύπου, ενώ ήδη η εταιρεία Manz έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα επί της νέας τεχνολογίας που ανέπτυξε το ZSW.

Την απόδοση πιστοποίησε το ινστιτούτο ηλιακών συστημάτων Fraunhofer.

Ο Ποβάλα επιβεβαίωσε ότι εντός της επόμενης διετίας η νέα κυψέλη θα μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Εκτιμά δε ότι είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί απόδοση 17% ως 19% για την τεχνολογία CIGS (εκτός εργαστηρίου) τα επόμενα χρόνια.

Αυτή τη στιγμή οι κυψέλες CIGS που χρησιμοποιούνται σε εμπορικές εφαρμογές δεν ξεπερνούν το 15% σε αποδοτικότητα, ωστόσο το κόστος τους μειώνεται με ταχείς ρυθμούς αυξάνοντας την πιθανότητα ευρύτερης διείσδυσης στην αγορά.