Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει πολιτική λύση

Προκειμένου να ξεπεράσει την άρνηση της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις και παράλληλα να πιέσει ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες για την μείωση του ελληνικού χρέους,  ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει πολιτική λύση σε ανώτατο επίπεδο στην συνάντηση που θα έχει με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Α. Σαμαράς λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την τελική αξιολόγηση αναμένεται να τονίσει την ανάγκη της μείωσης της υπερφορολόγησης που πλήττει την κοινωνία αλλά θα περιγράψει και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα.

Κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στο Πρωθυπουργό σημείωναν πως ο Α. Σαμαράς θα αναφέρει στην Α. Μέρκελ πως οι αλλαγές που ζητά μετ’ επιτάσεως η τρόικα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά πολύ δύσκολα μπορούν να περάσουν από την βουλή.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τη δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. «Είναι σημαντικό ο κόσμος να πάρει μια ανάσα, να δει φως στην άκρη του τούνελ για να αποδεχθεί στη συνέχεια την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων», είχε πει ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη σε συνέντευξη της ρωτήθηκε αν στο Βερολίνο την Τρίτη θα τεθεί και το θέμα της μείωσης τους ελληνικού χρέους. «Θα γίνει θεσμικά. Έχει ήδη αποφασιστεί ότι θα γίνει θεσμικά από το Νοέμβριο του 2012. Πρόκειται για εκπλήρωση εκείνης της συμφωνίας»

Από την άλλη πλευρά το Βερολίνο κρατά χαμηλούς τόνους και έδωσε λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης. Ωστόσο πρόβλημα αποτελεί και η κάλυψη για το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέο δάνειο – μνημόνιο το οποίο θα φέρει νέα μέτρα.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στην Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστήριξε πως η χώρα μας δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης.

Η συνάντηση είχε αποφασιστεί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Α. Σαμαράς και Α. Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου.

Τότε, συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Η ανακοίνωση για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, έγινε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών στο Βερολίνο, από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Christiane Wirtz.