Ο Μάρτιν Σουλτς υποψήφιος για Προεδρία της Ε.Ε.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς πήρε σήμερα και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η θητεία του σημερινού Προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λήγει τον Οκτώβριο, ενώ η Συνθήκη της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την επιλογή του Προέδρου της Κομισιόν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το ΕΣΚ είναι η πρώτη από τις μεγάλες πολιτικές «οικογένειες», που ανακοινώνει επίσημα τον υποψήφιό της για την προεδρία της Επιτροπής, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα.

«Ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο» χαρακτήρισε ο κ. Σουλτς την απόφαση του ΕΣΚ, ενώ υποσχέθηκε ότι μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαϊου, θα ταξιδέψει σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις και ανησυχίες των πολιτών.

Ο κ. Σουλτς διαφωνεί κάθετα, όπως είπε, με τις απόψεις που εκφράζουν ορισμένοι στην Ευρώπη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική ως θεματοφύλακας της Συνθήκης. Κι αυτό γιατί θεωρεί πως η Κομισιόν είναι σήμερα πολιτικοποιημένη, αλλά με την ελίτ και τώρα ήρθε ο καιρός να συνδεθούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με τους Ευρωπαίους πολίτες, ανέφερε. Επικαλέστηκε την περίπτωση του κ. Μπαρόζο τον οποίο ψήφισαν μόλις 488 ευρωβουλευτές το 2010, λέγοντας ότι το 2014 θα πρέπει μέσω των ευρωεκλογών να εκφράσουν τη γνώμη τους για το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν 390 εκατομμύρια ψηφοφόροι στα 28 κράτη μέλη.

Ο 57χρονος Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης από την πλευρά των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και για το λόγο αυτό άλλωστε ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος εντός του ΕΣΚ. Διετέλεσε πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας της Ευρωβουλής από το 2004 έως το 2012, όπου εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωβουλής με τη θητεία να λήγει το Μάιο του 2014, όταν θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές.

Check Also

Λαβρόφ: Συζητάμε σοβαρές προτάσεις για το τέλος της σύγκρουσης

Εάν υπάρχει μια σοβαρή πρόταση για το πώς θα σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία, η …

ΗΠΑ: Χάρι και Μέγκαν βραβεύτηκαν λίγο πριν την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «βόμβα» του Netflix

Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν παρέλαβαν βραβείο για την προάσπιση των ανθρωπίνων …