Ποιο δύσκολο το 2014

Το 2014 θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας ότι αναμένεται από την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, να αξιοποιήσει πόρους που θα έρθουν από την ΕΕ, και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας του πληθυσμού.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι αναμένονται από την Κεντρική Τράπεζα δραστικότερες πρωτοβουλίες για εξομάλυνση της κατάστασης, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να ρυθμίσει ακόμα και με νομοθεσία την ουσιαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

“Δεν πρέπει να κρύψουμε την αλήθεια. Έχοντας μπροστά μας τον Προϋπολογισμό του 2014, διαπιστώνουμε ότι αυτή θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για την κυπριακή οικονομία. Θα είναι πιο δύσκολο το 2014 για να είναι λιγότερο δύσκολο το 2015, με την προσδοκία ότι από το 2016 θα δούμε καλύτερες ημέρες”, είπε.

Ανέφερε ότι “η ύφεση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο φέτος, θα περιοριστεί σε σχεδόν 4%, αλλά η ανεργία θα αυξηθεί, αγγίζοντας ποσοστό 19,5%”, προσθέτοντας ότι “οι δαπάνες του κράτους θα μειωθούν κατά 19%, σχεδόν το ένα πέμπτο, σε μιαν προσπάθεια να ακολουθήσουν την κατά 20% μείωση των εσόδων του κράτους”.

“Είναι ο πρώτος καθαρά `μνημονιακός` προϋπολογισμός, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που βρήκε μπροστά της από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν θελήσαμε, αλλά θα πρέπει να τηρήσουμε εφ’ όσον θέλουμε να διασωθεί η οικονομία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αφού εδώ και καιρό η χώρα μας ζει με δανεικά από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ”, είπε.

Ανέφερε ότι, “έχοντας πλήρη συνείδηση για την σκληρή πραγματικότητα μέσα στην κοινωνία και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλονται σχεδόν όλοι οι πολίτες, εκφράζουμε εντούτοις και την ικανοποίησή μας διότι αυτή η Κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της χώρας σε μιαν πορεία που θα μας φέρει έξω από το Μνημόνιο”, προσθέτοντας ότι “η επιτυχής τήρηση του συμφωνημένου Προγράμματος είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη χρεοκοπία και να χτίσουμε ξανά μιαν ανταγωνιστική οικονομία που θα παράγει ευημερία”.

“Δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τις επικρίσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΑΚΕΛ, όταν λένε πως η Κυβέρνηση θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποφύγει το Μνημόνιο και μην εφαρμόσει έναν τέτοιο προϋπολογισμό, την ώρα που όλοι καλά γνωρίζουμε πως αυτό το Μνημόνιο ήταν ήδη συμφωνημένο από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Μια τέτοια συζήτηση ούτε βγάζει νόημα ούτε και δίνει καμία λύση”, είπε ο κ. Προδρόμου.

Όπως ανέφερε, “η Κύπρος ζει με δανεικά από την Τρόικα διότι το δημόσιο χρέος είχε υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2008 και 2012”.

“Μέσα σε μια τετραετία το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε από €8,4 σε € 18,8 δισεκατομμύρια. Η αύξηση αυτή του χρέους κατά € 10,4 δισεκατομμύρια ισοδυναμεί με τους μισθούς που θα έπαιρναν 100.000 άνθρωποι αν έπαιρναν €2.000 το μήνα και με 13ο μισθό για τέσσερα χρόνια”, επεσήμανε.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι “ο ΔΗΣΥ αναμένει από την Κυβέρνηση ότι, παράλληλα με την πολύ δύσκολη δημοσιονομική άσκηση και συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή της βελτίωσης που σημειώθηκε ήδη στα δημόσια οικονομικά αυτή τη χρονιά, θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη”.

Ο ΔΗΣΥ αναμένει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση “θα συνεχίσει τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στις κατευθύνσεις που έχουν ήδη διαφανεί και αξιοποιώντας το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει, τόσο για τη δημιουργία καζίνο όσο και για άλλα ανάλογα μεγάλα σχέδια, θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πόρους που θα έρθουν από την ΕΕ, ενεργοποιώντας το μηχανισμό αυξημένης συγχρηματοδότησης, όπως και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και θα προχωρήσει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας με τη θέσπιση ενός ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης για ολόκληρο τον πληθυσμό”.

“Από την πλευρά μας, όπως και κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, επαναβεβαιώνουμε ότι, εφ’ όσον χρειάζεται και από τη στιγμή που οι μηχανισμοί της χρηματοοικονομικής αγοράς φαίνεται να έχουν προσωρινά απενεργοποιηθεί εξαιτίας μιας πληθώρας παρεμβάσεων, ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να ρυθμίσει ακόμα και με νομοθεσία την ουσιαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων. Θα αναμένουμε, βεβαίως, στο επόμενο χρονικό διάστημα προσπάθειες που μας ελέχθη γίνονται από την Κεντρική Τράπεζα σε συνεννόηση και με την Τρόικα, αλλά εφ’ όσον χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση”, είπε.

Ανέφερε ότι “από την Κεντρική Τράπεζα αναμένουμε, εξάλλου, δραστικότερες πρωτοβουλίες για την επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων προς όφελος και διευκόλυνση χρεωστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης, αλλά και για εκτόνωση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαρύνει τον τραπεζικό τομέα”.

“Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική. Για αυτό σκοπός μας είναι να επανεξετάσουμε σφαιρικά και την κατανομή των βαρών, με στόχο τυχόν ενέργειες που θα έκαναν δικαιότερη την κατανομή τους ανάμεσα στις διάφορες ομάδες και κατηγορίες πολιτών”, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.