14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή αιμοδότη

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή αιμοδότη

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου, αναγνωρίζοντας και τιμώντας τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες και αναδεικνύοντας τον αλτρουισμό που φέρει η πράξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας,  «Ασφαλές αίμα για όλους», συνοψίζει την αξία και την σημαντικότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς και την ασφάλεια.

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες

να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες

να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους.

Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας του λαού της ως προς την προσφορά αίματος για κάλυψη των αναγκών της.

Στη χώρα μας, οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο στις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς στο ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.

Ο αλτρουισμός και η κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει τους πολίτες της Κύπρου αποδεικνύεται μέσα από τις 70 χιλιάδες μονάδες αίματος και τις 140 χιλιάδες παράγωγα αίματος που μεταγγίζονται κάθε χρόνο, αλλά και στη συνεχή αύξηση της αιμοδοσίας τα τελευταία πέντε χρόνια που αγγίζει ποσοστό 20%.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αύξηση στον μέσο όρο ηλικίας που παρατηρείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, φαινόμενο το οποίο έχει επιπτώσεις και στην αιμοδοσία αφού επιταχύνει τη συνεχή αντικατάσταση των αιμοδοτών που ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους, καθιστά ακόμα σημαντικότερα τα δεδομένα που καταγράφονται στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Υγείας, σε πλήρη συνάρτηση με το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, «Ασφαλές αίμα για όλους», έχει προχωρήσει ήδη στην κεντρικοποίηση υπηρεσιών και τη δημιουργία ενός ενιαίου παγκύπριου Κέντρου Αίματος, ενώ ήδη εφαρμόζεται η μοριακή μέθοδος ελέγχου του αίματος, διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα του αίματος.

Παράλληλα, έχει προχωρήσει η πιστοποίηση του Κέντρου Αίματος σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015 για μέγιστη ποιότητα, και προγραμματίζεται η ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το Κέντρο Αίματος.