13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Από τον Μαρκόνι ως τη «χρυσή» εποχή του ραδιοφώνου

Η 13η Φεβρουαρίου, είναι ημέρα γιορτής για το ραδιόφωνο.

Έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, η 13ή Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Ιστορία του ραδιοφώνου

«Πατέρας» του ραδιοφώνου θεωρείται ο Γουλιέλμος Μαρκόνι, ο οποίος το 1895 κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς μέσω ερτζιανών κυμάτων, ενώ και οι επιτυχίες άλλων ερευνητών όπως του Ρέτζιναλντ Φέσεντεν και του Λι ντε Φόρεστ, αποτέλεσαν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας.

Η ραδιοφωνία άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1910 στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα το 1906 όταν ο Ρέτζιναλντ Φέσεντεν μετέδωσε για πρώτη φορά μουσική μέσω ραδιοκυμάτων. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στις ΗΠΑ λειτούργησε το 1920 και ήταν ο KDKA, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ενώ δέκα χρόνια αργότερα άρχισε να δημιουργείται ένα καλά οργανωμένο δίκτυο σταθμών σε Ευρώπη και Αμερική.

Ακολούθησε η «χρυσή» εποχή του ραδιοφώνου, περίπου ως το 1956, οπότε και η τηλεόραση άρχισε να κλέβει τη δόξα του. Στα χρόνια αυτά από το ραδιόφωνο μεταδίδονταν ψυχαγωγικά προγράμματα που καθήλωναν τους ακροατές, όπως σαπουνόπερες και παιδικές εκπομπές, ενώ δεν έλειπαν και τα δελτία ειδήσεων για την ενημέρωσή τους.

Check Also

Καζαντζάκης: “Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει…”

“Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει…” Ο Νίκος Καζαντζάκης εκτός από συγγραφέας, υπήρξε επίσης …

25 Φεβρουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα, σαν σήμερα

25 Φεβρουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα, σαν σήμερα 1973 – 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή …