12η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

12η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Από το 1965 και κάθε χρόνο στις 12 Μαίου, γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN).

Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Η μέρα αυτή  αποτελεί την ελάχιστη πράξη απόδοσης φόρου τιμής για το έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.

Η 12η Μαΐου θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Ημέρα Τιμής για τους νοσηλευτές/τριες ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλους τους νοσηλευτές/νοσηλεύτριες, τις επισκέπτριες τους επισκέπτες υγείας, τις μαίες τους μαιευτές, στα εκατομμύρια των συναδέλφων  που απασχολούνται στα Συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας  αφείδωλα τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους .

Το φετινό θέμα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Νοσηλευτή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ICN (www.icn.ch) είναι:

«Νοσηλευτές: μια φωνή που καθοδηγεί

Επενδύστε στη Νοσηλευτική και σεβαστείτε το δικαίωμα για εξασφάλιση Παγκόσμιας Υγείας. Δώστε έμφαση στην ανάγκη να προστατευτεί και να υποστηριχθεί το επάγγελμα του νοσηλευτή, προκειμένου να ενδυναμωθούν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο».

Η υπάρχουσα παγκόσμια έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζει να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων υγείας. Χρειάζεται μια σοβαρή και ρεαλιστική επένδυση στο νοσηλευτικό επάγγελμα προκειμένου να διασφαλιστεί η Παγκόσμια Υγεία. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν και να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, η ασφάλεια και η ευημερία των νοσηλευτών, να αναπτυχθούν τα συστήματα υγείας με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων και των κοινωνιών τώρα και στο μέλλον.

Check Also

Υγεία: Ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν συνήθως από τη διατροφή μας

Υγεία: Ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν συνήθως από τη διατροφή μας Η διατροφή μας αποτελεί την …

Κορωνοϊός: Οι πλείστοι που νοσηλεύθηκαν, έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 2 χρόνια

Κορωνοϊός: Οι πλείστοι που νοσηλεύθηκαν, έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από 2 χρόνια Δύο χρόνια …