11ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες

Διεξάγεται την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 η τελική φάση του «11ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ο Διαγωνισμός αυτός που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1998 και απευθύνεται κάθε δύο χρόνια σε νεαρούς πιανίστες κάτω των 17 ετών, συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό του είδους του στην Κύπρο. Το Βραβείο του διαγωνισμού, είναι ένα ταξίδι στη Γερμανία με όλα τα έξοδα πληρωμένα για τον νικητή και συνοδό του, ώστε ο νεαρός μας πιανίστας να επωφεληθεί από μία σειρά μαθημάτων που θα διοργανωθούν ειδικά γι’ αυτόν από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde σε συνεργασία με κορυφαίους καθηγητές ή/και σολίστ πιάνου του εξωτερικού.

Οι συμμετοχές πρέπει να φτάσουν στα γραφεία του Οργανισμού Avantgarde μέχρι την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018. Οι νεαροί πιανίστες που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα διαγωνιστούν την Πέμπτη 10 Μαΐου για να εξασφαλίσουν μία εκ των 6 θέσεων που οδηγούν στην Τελική Φάση. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 11 Μαΐου, οι έξι φιναλίστ θα διαγωνιστούν διεκδικώντας την πρώτη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη και στη μοναδική εμπειρία που προσφέρει ο Οργανισμός. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κας Άντρης Αναστασιάδη και θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η τελική του φάση θα μεταδοθεί ζωντανά από την Τηλεόραση του ΡΙΚ.

«Ο Διαγωνισμός αυτός αποτελεί την σπουδαιότερη εκδήλωση από όλες όσες διοργανώνουμε» δηλώνει ο Πρόεδρος του Avantgarde, κ. Σταύρος Κυριακίδης. «Ο Avantgarde είναι ένας Οργανισμός με πλούσια δράση στην πολιτιστική σκηνή της Κύπρου και έχει διοργανώσει ορισμένες από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Διαγωνισμός όμως αυτός είναι πολύ ξεχωριστός για μας. Κι’ αυτό γιατί δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί μέχρι και την ηλικία των 17, να διαγωνιστεί με συνομήλικους του, να ακούσει και να αξιολογήσει τα υπόλοιπα παιδιά και φυσικά να διεκδικήσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει, ουσιαστικά, την χώρα του χάριν στο εκπαιδευτικής φύσεως ταξίδι που προσφέρεται ως Βραβείο».

Η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως μία χώρα με παράδοση πλέον στο μουσικό στερέωμα της Ευρώπης. Ο Thomas Duis, διακεκριμένος Γερμανός πιανίστας, έχει εκφράσει επανειλημμένα τον θαυμασμό του για το ταλέντο και τη μουσικότητα των νεαρών μας πιανίστων. «Στη Κύπρο βρίσκουμε πολύ περισσότερο ταλέντο από τις πλείστες τόσες χώρες της Ευρώπης. Στόχος μας είναι μέσω του θεσμού αυτού να στηρίξουμε τα παιδιά και να τους προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξουν όσο το δυνατό περισσότερο τις ικανότητες τους. Είμαστε βέβαιοι ότι για άλλη μια φορά το παιδί που θα βρεθεί στη Γερμανία, θα κάνει όλους εδώ στη Κύπρο υπερήφανους. Σίγουρα εμείς περιμένουμε να το φιλοξενήσουμε με ανυπομονησία».

Το βάρος της ευθύνης για την επιλογή των νικητών, έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς. Συγκεκριμένα αφορά πιανίστες και καθηγητές πιάνου από Γερμανία, Ιταλία και Αργεντινή. «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως η κάθοδος ξένων κριτών είναι υπερβολή» σχολιάζει ο κ. Κυριακίδης. «Για μας όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να νοιώσουν όλα τα παιδιά πως κρίνονται ακριβοδίκαια. Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία σε καταξιωμένους παιδαγωγούς αλλά και σολίστ να έρθουν σε επαφή με τους Κύπριους νεαρούς μουσικούς, γεγονός που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικού μας επιπέδου». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20χρονα του διαγωνισμού, θα προηγηθεί συναυλία (9 Μαΐου 2018) με τους τρεις κριτές, με έργα Chopin, Liszt, De Falla, Ginastera και Debussy.

Για πληροφορίες, όρους και αιτήσεις συμμετοχής, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Avantgarde στα τηλέφωνα 22356066 ή/και 99620414. Τον Διαγωνισμό στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού, η Kyriakides Piano Gallery και η Steinway & Sons.

ΝΙΚΗΤΕΣ:

Οι νικητές στους προηγούμενους 10 διαγωνισμούς είναι:

1998: Νικόλας Μελής
Βικτώρια Μαυρομουστάκη

2000: Κυριάκος Σουρουλλάς
Ανδρέας Ιωαννίδης

2002: Νατάσα Τυρίμου
Μαρία Τσαγγάρη

2004: Γιώργος Μαννούρης
Ελένη Ηρακλέους
Ευαγγελία Συμεωνίδου

2006: Λάμπης Παύλου

2008: Άννα-Εμίλια Μαρούσκοβα
Ελένη Κάππα

2010: Άννα-Εμίλια Μαρούσκοβα
Μιχάλης Πολυγιάννης

2012: Ανδρέας Μιχαήλ

2014: Ορέστης Μάγου
Νικόλας Γεωργιάδης

2016: Χρυσοβολάντης Παναγιώτου
Δαυίδ Αναστασίου

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ:

1. Στα 20 χρόνια του θεσμού έχουν συμμετάσχει πέραν των 300 παιδιών

2. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκ των νικητών ήταν ο Κυριάκος Σουρουλλάς όταν το 2000 κέρδισε τη 1η θέση σε ηλικία 16 χρόνων και 3 μηνών.

3. Η μικρότερη σε ηλικία ήταν η Μαρία Τσαγγαρίδου που το 2002 κατετάγη 2η σε ηλικία μόλις 9 χρόνων και 3 μηνών.

4. Μέχρι σήμερα έχουν κερδίσει 11 κορίτσια και 7 αγόρια. Μέχρι το 2012 το «σκορ» ήταν 7-7.

5. Μόνο η Άννα-Εμίλια Μαρούσκοβα έχει κερδίσει τον διαγωνισμό δύο φορές (2008, 2010) παρόλο που και άλλοι το είχαν δοκιμάσει προηγουμένως.

6. Από τους 18 νικητές του θεσμού, 6 προέρχονται από τη Λευκωσία, 8 από τη Λάρνακα, 3 από τη Λεμεσό και 1 από την ελεύθερη Αμμόχωστο. Η Λάρνακα είναι η πλέον επιτυχημένη επαρχία (και σε πραγματικούς αριθμούς – πέραν της αναλογίας πληθυσμού), ενώ δυστυχώς η Πάφος δεν έχει ακόμη εκπροσωπηθεί αναμεταξύ των νικητών.

7. Από το 1998 τον διαγωνισμό παρουσιάζει ο Ανδρέας Ιακωβίδης. Μόνο το 2010 αντικαταστάθηκε από την Αλεξία Καρακάννα λόγω απουσίας του στο εξωτερικό (βρισκόταν στη Βιέννη για να παρουσιάσει τον Διαγωνισμό Eurovision για Νεαρούς Μουσικούς).

Check Also

ΠΕΚ: Εκπαιδευτική ημερίδα στον Αγρό

Μέσα στα πλαίσια ενημέρωσης των παραγωγών ενόψει και της εξαγγελίας του Υπουργού Γεωργίας για την …

4η Διεθνής Έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος, Ελληνικός πολιτισμός»

Ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, η 4η Διεθνής Έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος, Ελληνικός πολιτισμός». …